Nemački hotelijeri i ugostitelji podnose kolektivnu tužbu, evo šta traže

Pixabay
100

Nemački hotelijeri i ugostitelji nameravaju da podnesu kolektivnu tužbu protiv pokrajina i zatraže obeštećenje zbog mera uvedenih u borbi protiv korona virusa.

Grupa od više od 400 hotelijera i ugostitelja zatražila je od pokrajina obeštećenje zbog mera koje su onemogućile njihov rad.

U slučaju da pokrajine ne prihvate da isplate obeštećenje prete tužbom, koju u njihovo ime priprema advokat Volfgang Širp iz Berlina.

Prva pisma sa zahtevom za obeštećenje poslata su Senatu Berlina i pokrajinskim vladama Bavarske, Baden Virtenberga i Tiringije.

Druge pokrajine dobiće pisma sa zahtevom hotelijera i ugostitelja narednih dana.

Širp ne dovodi u pitanje ispravnost mera koje su primenjene na osnovi Zakona o zaštiti protiv infekcija, ali i smatra da hotelijeri i ugostitelji imaju pravo na obeštećenje.

“Da li su mere sadržajno bile potrebne je nesporno. Mi to ne dovodimo u pitanje. Ali moji klijenti imaju pravo ne samo na kredite i grantove, već najmanje i na obeštećenje za fiksne troškove koje imaju”, navodi advokat.

On se poziva na zakon o policiji koji sadrži odredbu prema kojoj neko ko nije predmet neke intervencije vlasti, a pretrpeo je štetu, ima pravo na obeštećenje.

Pokrajinskim vladama dat je rok za odgovor do 12.juna.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More