Beograd – od Srbije do svemira

NASA
478

x Da li ste znali da više od 50.000 toponima svedoče o prisustvu Srba u Americi? Kojim srpskim imenom je Amerikanac Artur Viler nazvao jezero i planinski vrh u nacionalnom parku Benf, a gde se možete naći ako se zadesite u Indijani, Vašingtonu i Zapadnoj Virdžiniji, pročitajte na našem portalu. Pratite nas! 

Imenjaci srpske prestonice Beograda u svetu su još 17 gradova, varošica, predgrađa ili sela od Amerike do Rusije, a naziv Beograd dobio je i asteroid u svemiru koji je otkriven pre 80 godina. Otkrio ga je čuveni srpski astronom Milorad B. Protić, 20. marta 1938. i zato je asteroid nazvan “1517 Beograd”.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama postoji sedam Beograda i to u  državama: Minesota, Nebraska, Misuri, Mejn, Montana, Severna Karolina i Teksas. Mada su, prema istorijskim izvorima, Beogradima u Americi, kumovali čak i srpski doseljenici, odavno u njima nema ni jednog Srbina, niti njihovih potomaka. 

Belgrejd (Belgrade) je naselje nedaleko od grada Sent Luis, u južnom delu okruga Vašington savezne države Misuri, koje je osnovano 1876. godine. Docnije, stanovnicima su se priviđali duhovi, te je u ovom naselju do danas ostalo da živi oko 200 meštana. Naselje je smešteno pored puta Missouri Supplemental Route,  oko 10 kilometara zapadno od grada Kaledonije i 16 km od Potosija. 

Beograd, Mejn, SAD

Naseljavanje Beograda (Belgrade) u Mejnu, Kenebek okrug, počelo je 1774. godine i danas broji oko 2.900 žitelja. Nazivu varošice kumovao je Džon Davis, putopisac koji je bio zadivljen činjenicom da su se Srbi borili protiv otomanske imperije i očuvali svoju hrišćansku veru i posle više vekova provedenih pod turskom okupacijom. On je, prema istorijskim navodima, u 18.veku putovao po Evropi i bio oduševljen oslobađanjem Beograda, srpske prestonice od Turaka, pa je po objavljivanju referenduma za imenovanje novoosnovanih gradova u državi Mejn predložio da se jedan od njih nazove Belgrejd. U Belgrejdu postoji više centara kao što je Severni Belgrejd (North Belgrade), Belgrejdska Stanica (Belgrade Depot), i Belgrejdska jezera (Belgrade Lakes). U znamenitosti grada se ubrajaju Village Inn, centar Hammond Lumber kompanije, Day’s prodavnica i Belgrade Lakes Golf Course. Belgrejd zauzima ukupnu površinu od 150 kilometara kvadratnih, od čega su 112 kopno, a 38 kilometara kvadratnih – voda. 

Beograd, Teksas

Od nekadašnjeg grada Beograda u Teksasu danas postoji samo groblje, kao i dve obližnje minijaturne naseobine nazvane Donji i Gornji Beograd. Varoš je napuštena, a do početka građanskog rata u Americi u njoj je živela perspektivna zajednica. Grad je iznad reke Sabine osnovan početkom 18.veka, imao je poštu, dve pijace, crkvu, trg, ciglanu i strugaru (pilanu). Propast varoši je počela  nakon što je pod pruga izmeštena u šume istočnog Teksasa. Pošta u gradu je radila je do 1936. godine i zatvorena na 100- godišnjicu postojanja Teksasa. Gradsko naselje je danas pusto, jedino još u obližnjoj šumi postoji groblje. Promenila je tok i reka Sabina, udaljila se oko jedan kilometar od nekadašnje varoši Beograd. 

Beograd, Montana

Beograd u američkoj saveznoj državi Montana, u okrugu Galatin, ima 7.389 stanovnika po popisu iz 2010.godine. Varoš je “krštena” imenom tadašnje prestonice u Kneževini Srbiji, jer Srbija je tad čak bila među evropskim investitorima tokom  izgradnje tamošnje severnopacifičke železnice, pošto Amerikanci u to vreme nisu imali dovoljno novca. 

Beograd u Minesoti, nalazi se u okrugu Sterns i ima 740 stanovnika, 316 domova i 185 porodica. Osnovan je oko 1886. godine, kada su na izgradnji lokalne železnice radili i  američki Srbi, koji su kumovali nazivu ovog mesta. 

Beograd, Nabraska, SAD

Na teritoriji nekadašnje divlje prerije, u američkoj državi Nebraska nalazi se seoce Beograd sa svega 116 stanovnika, u 57 kuća i 38 porodica. Nije poznato zašto je selo nazvano Beogradom. Žiteljima je glavna razonoda u lokalnoj kafani koja, prema svedočenjima američkih Srba, onih koji su tamo svraćali, u mnogome podseća na stari kafanski ambijent srpske prestonice. 

Beogradom su takođe nazvana i predgrađa u Oklahoma sitiju i Bostonu. 

Naziv Beograd nose i četiri varoši u Evropi, te predgrađe Londana i jedna opština u belgijskoj oblasti Valonija, ima oko 5000 stanovnika. Nakad je to bila posebna varoš, a sada je opština valonijskog prestonog grada Namira. 

Crkva svetog Josifa, Beograd, Belgija

Istorija Beograda u Belgiji počela je davne 1717.g. kada je austrijski princi Eugen Savojski izvojevao pobedu nad Turcima u opsadi srpskog Beograda. U redovima njegove vojske bilo je i Valonaca, koji su se, kada su sa ušća Save u Dunav vratili kućama, rado okupljali u jendoj kafani u mestu Flavin, na jugu današnje Belgije, pripovedajući o svojim herojskim podvizima i ratnim dogodovštinama. Preduzimljivi kafedžija je ubrzo svojoj kafani dao ime “Beograd”. U to vreme, ljudi su stekli naviku da  svrate u tu kafanu na periferiji Namira. I u žargonu govorili da idu u Beograd. 

Belgorod, grad u Rusiji je “kršten” po regionu, bogatim krečnjakom,  kome pripada. Bjalogard je veliki industrijski centar u Poljskoj, sa više od 25.000 stanovnika.

Istorija kaže da je najstariji Beograd, izvan teritorije Srbije podignut još 1237. godine. To je Stoni Beograd, na mađarskom Sekešfehervar, znači beli zamak s prestolom. Bio je drevna prestonica ugarskih kraljeva.

R. Lončar 

Pratite nas!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More