Svađa u vladi Austrije oko otvaranja granice prema Italiji

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
184

U austrijskoj vladi došlo je do spora o otvaranju granica prema Italiji između koalicionih partnera Narodne partije Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Zelenih Vernera Koglera.

Austrija je od ponoći otvorila svoje granice i ukinula mere karantina za sedam susednih država – Lihtenštajn, Nemačka, Švajcarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska – ali ne i sa Italijom, što je naišlo na žestoku kritiku Rima.

Prema pisanju dnevnika “Esterajh” u austrijskoj vladi postojalo je neslaganje oko Italije.

Kancelar Kurc želeo je da otvori granicu i prema Italiji, ali se tome suprotstavio ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Kurc je već duže vreme signalizirao da želi da se otvori granica prema Italiji najkasnije do 15.juna, a a više sednica vršen je pritisak iz njegovog kabineta i Ministarstva spoljnih poslova, ali je Ministarstvo zdravlje to odbijalo.

Na jučerašnjoj sednici, na kojoj je doneta odluka o otvaranju granica prema susedima, Anšober je ponovo rekao “ne” otvaranju granice prema Italiji.

Austrija danas ukida granične kontrole ka svojim susedima, sem ka Italiji

Anšober svoj stav obrazlaže time da bi otvaranjem granica veliki broj Austrijanaca krenuo na odmor u Italiju u vreme kada se ta država još nije izborila sa svim žarištima korona virusa.

Kurc i ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg predlažu otvaranje prema nekim regionima u Italiji, u kojima je broj zaraza nizak, ali to Anšober za sada nije želeo.

Pod kojim uslovima građani Srbije mogu da uđu u Italiju

Kabinet kancelara predložio je uvođenje sistema semafora koji bi mogao prikazati “zeleno svetlo” za pojedine regione, žuto i crveno za druge.

Italija bi, prema tom predlogu, trenutno bila na „žutom“ i mogla bi 15. juna da bude i na zelenom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More