EU saopštila kada se očekuje otvaranje spoljnih granica

(Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP)
418

Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završti do kraja juna, a da zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica EU do ćega bi trebalo da dođe početkom jula.

Na sastanku Saveta EU ocenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u EU 27 pozitivna što će omogućiti većini zemlja članica da 15. juna otvore svoje granice unutra Šengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja meseca.

”Vratićemo se potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja juna”, kaže komesarka za unutraše poslove Ilva Johanson.

Ministri unutrašnjih poslova na video konfrenciji založili su se da se prvo u potunosti otvore unutrašnje granice Šengena, a da se zatim pređe na postepeno otvaranje spoljnih granica EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će sledeće nedelje predstaviti nove smernice koje se odnose na funcionisnaje spoljnih granica EU.

Dodaje se da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja ”u i iz šengenskog prostora” koja važi do 15. jula.

”Međutim, sve zemlje članice su tražile dalje, kratko, produženje ovog perioda. To znači da se do kraja juna unutrašnje granice dižu, a do posetepenog podizanje restrikcija na putovanja iz EU i u EU treba doći početkom jula”, kaže komesarka Johanson.

U Briselu naglašavju da otvranje spoljnih granica EU mora biti postepeno, kooordinsiano, proporcionalno i nedskriminaciono, a zasnovano na kriterijumima koje izdaje Evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Napominje se da je trenutno ukupna slika epidemiloške situacije ”vrlo pozitivan širom EU 27” i ocenjuje da je to rezultat značajnih napora u zadržavanju virusa COVID19.

Dodaje se da se i dalje treba pridržavati fizičke distance, ali da zdravstvne organizacije navode da nema potrebe za daljim restrikcijama na granični prelazima unutra Šengena.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More