Darija Kisić OTKRILA: Da danas počinje pandemija da li bi menjala neke odluke

foto:Youtube Printscreen
124

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da ne bi menjala nijednu odluku u vezi sa epidemijom korona virusa, kada bi mogla da se vrati unazad.

“U zavisnosti od aktuelne situacije u svetu, gledali smo koje su to najbolje mere u suzbijanju epidemije. Odgovorno tvrdim da bismo svaku svoju odluku ocenili najvišom ocenom. Da smo znali bolje, bolje mere bismo u tom momentu doneli”, rekla je ona.

Ona je rekla da svi mogu da komentarišu mere nakon prvog talasa epidemije.

“Mi smo radili 24 časa i gledali koja je to najbolja moguća mera. Sigurna sam – da se vratimo u taj trenutak, ne bismo ništa menjali”, smatra zamenica direktora Instituta “Batut”.

Odgovarajući na pitanje kada Srbija može da proglasi kraj epidemije rekla je da će to uslediti kada 20 dana ne bude zaraženih.

“Po definiciji, kada 20 dana nemamo zaraženih. Za male boginje to je trajalo 18 meseci. Odjava epidemije na jednom području ne znači mnogo, i dalje treba poštovati preporuke”, smatra ona.

Na globalnom planu, zamenica direktora Instituta “Batut” smatra da će kraj pandemije biti proglašen kada nivo kolektivnog imuniteta u svetu ispuni određen kriterijum.

“I to je arbitarno. Kada se na početku čekalo kada će SZO proglasiti pandemiju, mi smo svi pričali da su uslovi ispunjeni jer se proširilo na dva i više kontinenta. Pobeda se može proglasiti onog momenta kada nivo kolektivnog imuniteta u svetu onemogući epidemijsko širenje.”

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More