DW: Do kraja juna puna sloboda kretanja?

(Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP)
364

Nemačka će do kraja juna ukinuti sva ograničenja koja se odnose na putovanja, najavio je u ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer nakon video-konferencije ministara unutrašnjih poslova Evropske unije. Kako je naglasio, to podrazumeva i ukidanje kontrole na granicama unutar EU koje su uspostavljene na početku pandemije korone u martu. Takođe „ukidaju se i mere karantina i uspostavlja puna sloboda kretanja“, piše DW.COM.

Slobodni prelasci granica unutar 31 zemlje

Veliki broj zemalja-članica EU, među kojima su Italija i Austrija, već je otvorio svoje granice, ostale žele da to urade 15. juna ili do kraja meseca. Španija je tako najavila otvaranje granica za turiste 1. jula. Preporuka Evropske komisije bila je da se granice otvore do kraja juna.

Ministri su ovog petka (5.6.) razmatrali i koliko dugo bi trebalo da traje zabrana putovanja za putnike koji dolaze iz tzv. trećih zemalja u koje se između ostalih ubraja Turska, koja je u Nemačkoj omiljena turistička destinacija, ali i za severnoafričke zemlje, poput Tunisa, Egipta ili Maroka. Ministri su se složili da se za tzv. treće zemlje produži zabrana putovanja do 1. jula.

Bavarci povukli ručnu kočnicu

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke u suštini je nameravalo da još prošle sedmice pošalje signal da se na letnji odmor, uprkos korone, može ići i to od 15. juna. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske to je stopiralo. To je izazvalo niz spekulacija, pre svega onih prema kojima Bavarci nemačke turiste žele da preusmere na svoj teren.

Nemačka vlada je prethodno, u sredu (3.6), usvojila „Kriterijume koji omogućavaju unutarevropski turizam“. U dokumentu se navodi da se teži zajedničkom evropskom rešenju slobodnog prelaska granica za 26 zemalja EU, ali i članica Šengena koje nisu u sastavu EU: Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna, i konačno Velike Britanije i Severne Irske, pod uslovom da to dozvoljava epidemiološka situacija. To znači da se, ukoliko bude prekoračena granica od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika, u roku od sedam dana ponovo može uvesti upozorenje kojim se turisti odvraćaju od putovanja u tu zemlju ili region. S druge strane, svi turisti koji se vrate iz takvog, uslovno rečeno korona-hotspota, moraju računati s tim da će biti poslati u karantin.

Sve u svemu: sa pakovanjem kofera putnici bi, kako pišu mediji u Nemačkoj, ipak trebalo malo da sačekaju. Obaveza nošenja maski važi na svim aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama, kao i u hotelima, zabavnim i parkovima prirode. Nemačka vlada međutim stalno upozorava da će, nakon ponovnog uspostavljanja slobode kretanja, rizik od zaraze morati da snosi svaki građanin i turista sam za sebe. Organizovanog vraćanja putnika avionima, kao što je bio slučaj na početku pandemije u Nemačkoj, više neće biti.

Strah od novog izbegličkog talasa

Ministri unutrašnjih poslova EU danas su na video-konferenciji saopštili da neće tolerisati ilegalne prelaske EU-granica, kao i da će „preduzimati sve neophodne mere u zaštiti granica prema Evropskoj uniji“, što je odgovor na trenutno veoma napeto stanje na grčko-turskoj granici.

Grčka je u sredu (3.6.) donela odluku da otvori svoje granice, a turski predsednik Erdogan to je uradio još proteklog vikenda – što je dovelo do novog talasa izbeglica u pravcu Grčke. Turski mediji su preneli da su grčki graničari ubili jednog izbeglicu, a da ih je više povređeno. Grčka strana je to kategorično demantovala.

Ministri Evropske unije su pružili odlučnu podršku Grčkoj. Davor Božinić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, zemlje koja trenutno predsedava EU, rekao je da neće biti dozvoljeni ilegalni prelasci granica, kao i da od migranata i azilanata očekuje da „poštuju evropske zakone“.

Izvor DW.COM
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More