Austrija: Nezaposlenost zbog korone najveći problem za strance i mlade, najpogođeniji ovi sektori

Foto: Pixabay Domeckopol
456

Broj nezaposlenih u Austriji, koji je sredinom aprila usled krize zbog korona virusa dostigao rekordan nivo od više od pola miliona ljudi, što je bilo neviđeno u posleratnoj Austriji, proteklih nedelja je u stalnom opadanju.

Trenutno je broj nezaposlenih pao na 480.896, što je za 150.000 više nego u istom periodu prošle godine, ali i za 107.000 manje nego sredinom aprila, ka je stopa nezaposlenosti dostigla čak 20,9 odsto. Nezaposlenost je ovog proleća najveći problem za mlade i strane državljane u Austriji.

Ekspert Instituta za više studije (IHS) Helmut Hofer ističe da je uzrok tome pre svega to što su najpogođeniji bili oni privredni sektori u kojima rade stranci, kao što su građevinarstvo ili ugostiteljstvo, odnosno hoteljerstvo. U turizmu, naime, gotovo polovina zaposlenih nema austrijski pasoš.

Inače, u Austriji trenutno živi oko 8,9 miliona stanovnika, a oko 1,49 miliona ima strano državljanstvo, od kojih je polovina iz EU. Što se zaposlenih tiče, od ukupno 4,1 miliona oko 890.000 su stranci.

Ministar za socijalna pitanja Rudolf Anšober ukazao je da su strani radnici deo austrijske privrede, da oni žive, rade, troše i plaćaju sve poreze u Austriji.

“Očekujemo od njih isto ono što i od onih ljudi rođenih u zemlji i zato treba da imaju i ista prava”, kazao je on. Međutim, o istim pravima se ne može govoriti, jer prosečna bruto zarada stranaca je za oko 600 evra manja nego zarada austrijskih državljana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More