Srpski hirurg iz Kalifornije, republikanac u SAD: Tramp jako ceni Putina i Vučića

Dr Borko Đorđević, republikanac i hirurg iz Kalifornije, Foto: privatna arhiva
247

Beograđanin, doktor Borko Đorđević, plastični hirurg iz Kalifornije, dobio je nedavno poziv iz SAD da prisustvuje jednoj konvenciji Republikanske stranke, čiji je član:
„Ovo je izborna godina i Republikanska stranka me stalno poziva da se uključim u kampanju podrške predsednika Donalda Trampa. Zbog poslovnih obaveza u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Emiratima, kao i zbog porodičnih obaveza, odgovorio sa da mogu tek u novembru da dođem na glasanje u SAD“ – rekao nam je dr Đorđević.

Ovaj doktor medicinskih nauka, koji je osmadesetih bio poverenik republikanaca za Kaliforniju, saradnik Ronalda Regana, Džimija Kartera, poznanik Džordža Buša starijeg i komšija Baraka Obame veruje da će na novembraskim izborima Donald Tramp da pobedi i ostati predsednik SAD.

„Američka „većina koja ćuti“ će da glasa za Trampa i on će da pobedi. Mediji podržavaju običan svet, koji političari starog kova vode protiv predsednika. Tramp trpi veliki pritisak, jer su očekivanja od njega jako velika. Mlađi Buš je upropastio SAD i iza sebe je ostavio i stranku i državu u jako lošem stanju.

Ali on ide napred promenama u korist građana. Snizio je poreze, otvorio ekonomiju za nove investicije, stavio kontrolu socijalnih davanja, a posebno davanja za ilegalne žitelje Amerike. Demokrate su od Afro-Amerikana i Meksikanaca emigranata pravili glasače. Tramp težište politike stavlja na „belu Ameriku“, na školovane i stručne ljude, koji su vode privredu. Drugo, njegov protivkandidat Džo Bajden je izluženi političar i nije ozbiljan protivnik Donaldu Trampu“ – procenjuje dr Borko Đorđević.

Kad je Tramp ušao u Belu kuću pre četiri godine kao predsenik nije imao priliku da postavi svoje napredne ljude, već je nasledio Obaine i Buškove političare, veterane, koji ga bojkotuju i ometaju. Oni su, smatra Đorđević, pokrenuli politički otpor protiv Trampa, jer je urušio tu učmalu Ameriku, promenio zakone, oživeo privredu, ojačao ulogu SAD u svetu, očistio je od ljude iz stare biroktarije, njih čak 20.000. Sada se Tramp suočio sa demonstracijama. Pitamo dr Đorđevića šta misli o nemirima u SAD.

„Demonstracije u SAD nisu neobične, jer rasizam postoji vekovima u Americi. Nikad se nije ni gasio, jer neprestano ratuju beli protiv crnih i crni protiv belih. Problem rasizma je esklalirao zbog policijskog nasilja, ali i zbog nemaštine i korona pandemiju, koja je izavazla ekonomsku krizu, pre svega, nezaposlenost. Klasna nejedankost ljudi je u vreme pandemije posebno pojačana. Američki politički sistem je takav da su pobune naroda i ulične demonstracije prva stepenica ka ulasku u Kongres, u kome se rešavaju svi unutrašnji problemi“ – tvrdi dr Borko Đorđević.

I objašnjava da će ovi nemiri u SAD politički da se aritkulišu. Pretvoriće se u političku platformu sa kojom će taj nezadovoljan narod da izađe na izbore. Da stigne do Kongresa i reši svoj problem.

„Tako funkcioniše Amerika i na taj način rešava sve svoje probleme. Nezadovoljni mogu da promene političko stanje na legalan način. Donalda Trampa ove demonstracije ne ugrožavaju, jer će se pobuna kalanisati u politiku. Politički život u SAD odvija se po pravilima „za narod“, „za nas“, „za sebe“. Donald Tramp puštuje ta pravila i nastaviće da vlada“ – siguran je republikanac Borko Đorđević, Beograđanin iz Kalifornije.

Po Đorđeviću recept političke vladavine Donalda Trampa sadrži sledeće elemente: jaka ekonomija, mali porezi, jake investicije i podizanje SAD kao privredne sile u svetu. Lično američki predsednik čini sve da kao poslovni čovek i državnik pravi novac zajedno sa svojim narodom. Donald Tramp veruje u da jaka privreda stvara jaku politiku, i unutrašnju, i spoljnu. I da je ljudska sloboda suština modernog života.
U takvoj atmosferi u SAD treba da se održi trojni sastanak Tramp-Vučić-Tači. Doktor Đorđević stalno prati američke pripreme za taj susret i kaže:

„Naša očekivanja od tog susreta u Vašingtonu su, čini mi se, prevelika. Po meni, ovo su samo početni razgovori i uvod u trajno rešavanje srpsko-kosovskih problema. Susret Vučića i Trampa u Vašingtonu je važan i za Srbiju i za SAD. Američki predsednik želi mir na Balkanu, jer je uveren da EU nije sposobna da kontoliše stanje na Starom kontinentu. Glavna tema njihovih razgovora je privredna saradnja, preko koje će se doći i do političkih pitanja. Tramp želi da Srbija i Kosovo budu poslovni partneri, da uvažavaju sebe i da sarađuju, a ne da stalno politički ratuju“ – smatra doktor Borko Đorđević.

Kao čovek koji je imao profesionalne susrete sa suprugama četvorice američkih predsednika, pa i sa Ivankom Tramp, dok je bila supruga poslovnog čoveka Donalda Trampa, doktor Đorđevi se uverio još tada da sadašnji američki predsenik, jer mu je prva žena Čehinja, a treća Slovenka, poznaje slovenske narode i ima razumevanja za Srbe.

„Ima nekih političkih analitičara u Beogradu koji tvrde da američki predsednik ne zna gde je Srbija. Tramp jako dobro zna gde je Srbija i ko je predsednik Aleksandar Vučić. Bez obzira kao to izgleda u javnosti, Donald Tramp ima jako dobre odnose sa Rusijom i Kinom. Ulaže napor da odnosi SAD i Srbije budu mnogo bolji. Američki predsednik ceni jake vladare, kao ličnosti, i kao predsednike. Tramp posebno ceni Vladimira Putina, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić jako dobro vodi spoljnu politiku Srbije i ne dozovljava da Srbija bude stisnuta interesima EU ili SAD. Vučić podjednako uvažava mišljenje Rusije, Kine i SAD. A to Donald Tramp zna i ceni“ – otkriva nam doktor Borko Đorđević, funkcioner Republikanske stranke, koji je ovih dana u poseti svom Beogradu.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More