“To jeste najveći rasadnik infekcije”: Doktorka Darija otkrila za koga se razmatra mogućnost ograničenja rada

Youtube printscreen
1,009

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da se razmatra mogućnost da se ograniči rad klubova, jer se ispostavilo da je noćni provod najveći izvor zaraze virusa korona.

Ona je navela da među obolelima od kovid 19 najviše ima mlađih odraslih osoba.

“Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da sledi u nekom narednom periodu je da se ograniči rad klubova, da bi smanjili izlasci do jutra. Ovo je nepopularno, ali se mora. To jeste najveći rasadnik infekcije”, rekla je Kisić za TV Pink.

Ona je navela da je to sada najčešći put prenošenja infekcije i da je posebno opasno ukoliko mlađi ljudi, koji odlaze u noćni provod, žive sa hroničnim bolesnicima ili sa starijim osobama.

“Možemo da napravimo veliku tragediju u kući takvim ponašanjem”, naglasila je ona.

Upitana da li može da se desi ponovo uvođenje vanrednog stanja, ona je rekla da je ono bilo neophodno u fazi u kojoj je to urađeno, kako bi se ojačao zdravstveni sistem, a da sada nema potrebe za tim.

“Sada smo ojačali zdravstveni sistem, imamo laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu”, navela je ona.

Ona je još jednom ponovila da su efikasne mere – socijalna distanca, nošenje maski u zatvorenom prostoru i pranje ruku.

Šta je ključno za sprečavanje širenja virusa

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Novom jutru na TV Pink objasnila da je za sprečavanje širenja korona virusa ključno da se svako vodi pretpostavkom da ima virus u sebi i da može da zarazi nekoga i da se u skladu sa tim ponaša.

– Početak leta nije period kada očekujemo epidemiju respiratorne infekcije, međutim, vidimo da Kovid-19 ne reaguje tako i da se velikom brzinom širi čim se stvore uslovi za to – rekla je Kisić Tepavčević.

Doktorka je objasnila da isključivo od našeg ponašanja zavisi tok epidemije, prenosi Telegraf.rs.

– Više od 140 osoba koje su juče potvrđene kao pozitivne su sve do juče normalno funkcionisale, kretale se, bile u kontaktu sa drugim ljudima i širili su virus. Zato je važno da se svi ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze – objasnila dr Darija Kisić Tepavčević.

Virusolog Kuljić Kapulica o tome da li je virus oslabio, mutirao, o nošenju maski…

Izvor Tanjug, Telegraf.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More