Austrija: Proslavljena pobeda liste Aleksandra Vučića u Beču

Foto: www.vienna.mfa.gov.rs
329

Specijalno za naš portal govori Njegova ekselencija Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji. Povod za razgovor je pobeda liste „Aleksandar Vučić – za našu decu” na srpskim izborima u Austriji. U Beču, gde je bilo jedino biralište za državljane Srbije, koji su se registrovali u Austriji za glasanje van matice, 77,34 odsto glasači dali su upravo listi „Aleksandar Vučić – za našu decu”.

– Koliko ste gospodine Rodiću zadovoljni izbornim procesom, koji je organizovan u Beču?

“Jako sam zadovoljan. I to iz više razloga. Mi smo pripreme za glasanje obavili na vreme. Za glasanje na
parlamentarnim izborima u Srbiji, u Austriji se prijavilo 1.667 građana, što je mnogo više nego na prošlim izborima. Na osnovu broja registrovanih birača, Beč je najveće biračko mesto u čitavom srpskom rasejanju. Izlaznost naših glasača u Austriji bila je 51 odsto. Ostvaren je najbolji rezultat glasanja
u dijaspori.”

– Kada su u Ambasadi Republike Srbije i u Austriji počele pripreme za parlamentarne izbore 21. juna 2020. godine?

“Kako smo znali kalendar izbornih radnji sa priprema smo počeli jako rano, još prošle jeseni. Okupljali smo preko naših klubova u Lincu, Slacburgu, Beču i drugim mestima aktiviste i naše državljane, kako bismo zajedno organizovali glasanje u Austriji. U pripremama su učestvovali i pojedini članovi naših stranaka iz otadžbine. Naime, u Austriji su nekada postojali odbori DS-a i SPO-a, ali su oni ugašeni. Danas su aktivni samo pojedini pripadnici stranaka, kao što su, na primer, stranka Dosta je bilo, SNS, SPS i Zukorlićeve SPP”.

– Po tome sudeći Austrija ima dosta bogatu srpsku političku scenu?

“Kako da ne. Naši ljudi dolaze u Austriju iz Srbije sa svojim političkim ubeđenjima i ne menjaju ih zato što su stigli u inostranstvu”.

 

Ambasador Nebojša Rodić na proslavi Dana državnosti Srbije u Beču

– Kakva je pravna i diplomatska procedura raspisivanja srpskih izbora u stranoj državi, u Austriji?

“Za održavanje naših izbor potrebna je bila saglasnost domaćina, države Austrije. Mi smo tu saglasnost dobili kroz saradnju dva, bečkog i beogradskog, ministarstva spoljnih poslova. Zahtev smo podneli na vreme i tako izbegli sve moguće rizike zbog pandemije korona virusa. Doduše, zbog korone nismo uspeli da otvorimo drugo glasačko mesto u Salcburgu, ali ja sam zadovoljan, jer su na glasačkom mestu u Beču glasali naši državljani iz bližeg okruženja austrijske prestonice, iz Salcbugra, Linca i Graca”.

– U Austriji živi oko 80.000 državljana Srbije. S toga se očekivao bolji odziv na glasanju.

“ Naši državljani ne borave trajno u Austriji, jer neprestano, zbog svojih poslova i drugih obaveza, dolaze i
odlaze. Budu, na primer, tri meseca u Klagenfurtu, Gracu, Lincu, Inzbruku, Salcburgu ili Beču, pa se potom na tri-četiri meseca vrate u zavičaj i u otadžbinu. Teško je onda da u takvim uslovima naši državljani planiraju da određenog dana budu u Austriji”.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poznat srpskoj koloniji i srpskim biračima u Austriji, jer je poslednjih godina u više navrata posećivao Beč.

“Predsednik Vučić je u Austriju dolazio na razne međunarodne skupove i tom prilikom se susretao sa
austrijskim zvaničnicima. Bio je početkom februara 2018. godine u zvaničnoj poseti Beču. Tom prilikom se susreo i razgovarao je sa austrijskim predsednikom Van der Belenom, kancelarom Sebastijanom Kurcom, predsednicima parlamenta i privredne komore. Tada je austrijski predsednik Van der Belen ukazao predsedniku Srbije na činjenicu da je Beč, po broju Srba, kako se često spominje, „četvrti najveći grad Srbije“, tako da je Aleksandar Vučić tokom posete, bio “kao na domaćem terenu”.

Predsednik Aleksandar Vučić na Međunarodnom forumu u Beču

– Austrijski Srbi su u više navrata imali susrete sa predsednikom Srbije u Beču. Imate li naznaku kad bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić opet mogao da poseti Austriju i Beč.

“Kada je austrijski predsednik Van der Belen posetio Beograd i Kalemegdan, rekao je da je “jesen 2020. godine prilika za novi susret dvojice predsednika u Beču”. Realnost je, međutim, dosta promenjena od tada. Imamo u Austriji pandemiju korone virusa i imamo ove jeseni izbore u Austriji”.

– Vaša ekselencijo, srpski izbori u Austriji su bili uspešni i zbog toga što na njima nije bilo nikakvih
nepravilnosti.

“Pripreme su obavljene po proceduri, glasanje je, takođe, realizovano po proceduri. Imali smo na glasačkom mestu posmatrače iz naših stranaka. Došli su predstavnici SNS-a i SPP-a, dok se predstavnici SRS-a nisu pojavili, a bili su najavljeni”.

– Kakva je gospodine Rodiću bila reakcija srpskih glasača u Beču posle izborne pobede liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”.

“Lepa. Simpatizeri i članovi SNS-a su organizovali jedan prigodan skup na kome je ova pobeda proslavljena. Bio sam prisutan na tom skupu”.

– U oktobru će austrijski Srbi drugi put da glasaju u Beču. Tada se održavaju gradski i lokalni austrijski
izbori.

“Srbi koji su državljani Austrije će na tim izborima da glasaju za austrijske poslanike, među kojima je jako poznat naš Nemanja Damnjanović. Imamo tridesetak Srba, koji su članovi austrijskih stranaka i nalaze se na izbornim listama. U oktobru se glasa za opštinske parlamente, za bečki i za republički parlament. Treba znati da je Beč glavni grad Austrije, ali i prestonica republike Beč, kao i sedište gradske i opštinskih vlasti. Ovo su veoma važni izbori za Austrijance, a i za naše ljude, državljane Austrije” – rekao nam je na kraju
razgovora Njegova ekselencija Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji.

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More