Koliko se čeka na rezultat testa i da li je duže ako je pozitivan? Evo šta kažu u “Vatrenom oku”

Printscreen RTS.RS
326

Povećan je broj zaraženih koronavirusom kod nas, ali je i svakog dana sve više građana koji se testiraju. Najčešće postavljano pitanje je koliko se dugo čekaju rezultati pi-si-ar testovi i da li je istina ili zabluda da brže stižu negativni.

Ovih dana, sa porastom broja zaraženih koronavirusom, punom parom ponovo rade i laboratorije. Međutim, broj uzoraka koji laboratorija “Vatreno oko”, primi sada, nije mnogo veći u odnosu na prošlu ili pretprošlu nedelju, kada je novozaraženih bilo manje, piše RTS.RS.

“Primamo maltene isti broj uzoraka kao prošle nedelje. Otprilike se broj uzoraka na dnevnom nivou prima je od 800 do hiljadu i nešto. Osim vikenda kada je nešto manji broj uzoraka”, ističe Snežana Jovanović, direktor službe za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije.

Kada se preda uzorak, postoji niz faktora koji nisu tehničke prirode, a utiču na to koliko će se čekati rezultat testa.

Gotovo bez odmora, medicinski radnici, rade još od marta, pa se tako u ovoj laboratoriji razmišlja i o primanju novih kadrova kako bi se povećao broj urađenih analiza u toku dana.

“Pre svega zavisi od vrste testa koji se radi. Ako govorimo o molekularnom testu, zavisi i od načina uzorkovanja, od toga da li test kada se uradi jednom mora da se ponovi ili ne, od kapaciteta same laboratorije itd. Uobičajeno je za laboratoriju ‘Vatreno oko‘ od prijema uzoraka, da rezultati budu na kovid bazi posle 24, maksimalno 48 sati. Imali smo prethodnih mesec dana i podršku pojedinih ljudi koji su prethodno ovde radili”, dodaje Jovanovićeva.

Ukoliko dugo čekate na rezultate testa, kako navode iz te laboratorije, to ne znači da ste pozitivni.

Što se tiče urađenih testova, rezultat kod brzih treba očekivati u roku od sat vremena i njih se u proseku na dan obradi 1.200, a rezultate sporih testova potrebno je sačekati nekoliko sati.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More