“Situacija sa virusom se pogoršava”: Kon o tome šta možemo da očekujemo u narednom periodu

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC
263

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se situacija sa virusom korona pogoršava, a da je u Beogradu preteća.

“Testira se sve više ljudi. Ima obolelih u studentskim domovima, a poslednji podatak je da je 91 pozitivan, verovatno se i to menja”, rekao je Kon, koji je i član Kriznog štaba.

On je naveo da trenutno postoji 12 malih klastera, a da veliki broj ljudi, 57 odsto, ne zna gde se zarazio.

“Ne vide se naznake da će biti brzog poboljšanja”, rekao je Kon i dodao da su pred nama dešavanja gde se može očekivati prenos infekcije – prijemni ispiti na fakultetima, maturske večeri, svadbe.

Kao mesto intenzivnog prenosa naveo je noćne klubove i rekao da se razmišlja o prekidu rada noćnih klubova, kao i smanjenju rada lokala.

“Bolje te mere što pre doneti nego čekati da se pogorša situacija”, rekao je Kon.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se razmišlja o zatvaranju noćnih klubova i ograničavanju radnog vremana lokala, ali da ne očekuje da će tokom leta u Srbiji biti uvedene drastične mere kao što je bilo u jeku epidemije.

Kon, ipak očekuje, da će uskoro sve više gradovi i opštine u Srbiji, kao što je uradio Novi Pazar, uvoditi vanrednu situaciju kako bi se zabranila javna okupljanja.

“To je nešto što će u bliskoj budućnosti vrlo verovatno biti korišćeno u drugim mestima, jer omogućuje zabranu javnog okupljanja, kao meru gde nemate policijski čas, ali zabranom javnog okupljanja onemogućavare masovne kontakte i širenje virusa”, rekao je Kon gostujući na Pinku.

Kada je reč o Beogradu, Kon kaže da je to krupan zalogaj za jedan veliki grad.

“Ali, i to je nešto što se razmišlja, za noćne klubove zatvarenje i ograničavanje rada kafića, restorana i slično”, rekao je Kon i dodao da bi svi koji se tim poslom bave trebalo da poštuju mere za suzbijanje korone.

Ističe da su to više preporuke pošto mere podrazumevaju da se uvede kontrola i sankcije kako bi se obezbedilo njihovo poštovanje.

“Situacija je takva da mere što pre treba doneti nego čekati da se još pogorša situacija. Što se tiče priče o slabljenju virusa, narod je prihvatio da je to sada nešto mnogo slabije i da ne treba da se vodi računa o tome, a virus se slabo promenio u smislu sposobnosti da izazve teška oboljenja”.

Kon dodaje da je u Beogradu oko 90 odsto zaraženih između 20 i 40 godina, što je populacija koja ima najviše kontakte.

Što se sportskih događaja tiče, Kon ističe da su tu mere i te kako na snazi i i da se logično postavlja pitanje ko je odgovoran.

“Jasno je da je odgovoran organizator. Kada su utakmice u pitanju, tu je jasno rečeno da je 5.000 ljudi gornja granica. Tu ide kritika da to nije trebalo dozvoliti, ali to je na otvorneom, a kada je bio derbi Partizana i Zvezde, jesmo imali povećanje, ali još nije bilo tako jasno kao sada”, rekao je on i dodao da je od “502 slučaja u Beogradu samo jedna rekao da je bio na stadionu”.

Govoreći o eventualnom uvođenju drastičnih mera, Kon dodaje da se ne očekuje da one budu uvedene tokom leta kada je smanjeno prenošenje virusa, za razliku od jeseni i zime.

Kon, ipak, ne veruje da će novi pik ili talas korona virusa dostići nivo kao na početku akvitnosti.

Očekuje nas dug period borbe sa korona virusa i završiće se stvarenjm kolektivnog immuiteta, što će trajati par godina ili vakcinacijom, naveo je on i dodao da je sada najvažnije savesno ponašanje ljudi.

“Poslednja mera je da 14 dana bude policijski čas za sve i onda nema zaražavnja, ali tokom leta to ne može da se očekuje i zato je važno odgovorno ponašanje na duže staze.

Upitan da li će deca biti u školskim klupama u septembru ili će biti nastavljena on lajn nastava, Kon je rekao da će to zavisiti od toga kakva će biti situacija u julu i avgustu.

Kada je reč o manifestacijama, Kon kaže da je planirano da će posetioci Egzit festivala moći da uđu samo ako imaju negativan test na koronu.

Kon je dodao da i dalje misli da ne bi treblao ići na letovanje u inostranstvo i tako rizikovati pošto je povećana aktivnost virusa i u drugim zemljama u Evropi.

“Ovaj virus je pokazao da ništa ne znamo o njemu”: Kon naveo gde se korona najviše prenosi

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More