Proslava Vidovdana u Gračanici: “Srbima niko ne može uzeti Kosovo, ovaj narod čuva knez Lazar” (FOTO)

Foto: Naši u svetu
266

U porti manastira Gračanica služena je vidovdanska liturgja, tokom koje je vladika Atanasije poručio “da nam Kosovo niko ne može oduzeti”. Liturgiji je prisustvovao veliki broj mladih.

Obeležavanje Vidovdana počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Gračanici, a biće nastavljeno parastosom palim srpskim junacima na Gazimetanu.

Liturgiju je služio vladika Atanasije, rekavši da se budućnost na Kosovu ne može graditi uništavanjem života Srba i rušenjem njihovih grobova.

“Ne mogu graditi budućnost svoje dece na razaranju grobova, ili proganjanju dece naše. Sudbina im je ona kao i svih gonitelja hrišćana. Samo da mi istrajemo, izdržimo i budemo postojani na mestu postojanstva i dostojanstva našeg naroda”, rekao je vladika Atanasije.

Posted by Sava Janjić on Недеља, 28. јун 2020.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je jutros iz Gračanice da Srbima niko ne može uzeti Kosovo i da zlo nikada ne može pobediti dobro.

Čestitajući Vidovdan, vladika Atanasije poslao je poruku da svi oni koji ruše, zatiru tragove, menjaju imena i nazive “Srbi i srpsko”, neće uspeti da unište srpsko trajanje i srpsku budućnost.

Prema njegovim rečima, Srbima niko ne može uzeti Kosovo, jer su ključevi kod Svetog kneza Lazara, koji s neba čuva svoj narod.

-Srbi su narod koji prašta i brzo zaboravlja. Mi smo narod koji zna šta je pokajanje-, rekao je vladika koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u porti Manastira Gračanica.
Vladika je naglasio da zlo nikada ne može pobediti dobro, što je dokazano kroz noviju srpsku istoriju u ratovima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u porti manastira prisustvovalo je više stotina Srba pristiglih iz svih srpskih sredina sa Kosova i Metohije i centralne Srbije.

Prisutni poštuju mere socijalnog distanciranja, a vladika Atanasije je pozvao narod da se, uprkos zlu koje je zahvatilo čitav svet, okupe na Gazimestanu i odaju počast svim kosovskim junacima i junacima palim od kosovskog boja do danas.

U porti manastira Gračanica sinoć je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada “Zlatni krst Kneza Lazara”.

“Ovo je moja treća nagrada, posle Stefana Prvovenčanog, i Despota Stefana Lazarevića. Primao sam nagrade na mnogim znamenitim lokacijama, povodom važnih datuma. Ali, od ovog mesta u porti manastira Gračanica i od ove praznične noći, nema lepših”, poručio je Milisav Savić.

Nagrada “Pero despota Stefana Lazarevića” dodeljena je pesniku Slobodanu Joviću iz Lopara u Republici Srpskoj. “Kondir Kosovke devojke” dodeljen je Bojani Stojanović Pantović, a “Gračanička povelja” Draganu Hamoviću.

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More