Karl Bilt: Srbi su i dalje uznemireni zbog svojih gubitaka u Kosovskom boju, ali teško ćete naći Šveđanina kome je stalo do gubitaka kod Poltave

foto Youtube Printscreen
348

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove i bivši premijer Švedske Karl Bilt uporedio je danas, na Vidovdan, osećanja Srba i Šveđana povodom Kosovskog boja i Bitke kod Poltave, navodeći da su mnogi Srbi i dalje uznemireni zbog gubitaka u Kosovskom boju, a da je teško naći nekog Šveđanina kome je stalo do gubitaka Bitke kod Poltave.

Bilt je na Tviteru podelio ilustracije koje oslikavaju Kosovski boj i Bitku kod Poltave, koja se odigrala na današnji dan 1709. godine i koja je bila prelomna bitka Velikog severnog rata, između Rusije i Švedske.

“Dan istorijskih bitaka. Mnogi Srbi su i dalje uznemireni zbog svojih gubitaka u Kosovskom boju, ali bilo bi teško da nađete nekog Šveđanina kome je stvarno stalo do gubitaka kod Poltave, više od 300 godina kasnije”, naveo je Bilt.

Ova objava izazala je i brojne reakcije, a najviše su se oglašavali Srbi i Albanci.

U komentarima na post Bilta na Tviteru, neki od njih istakli su da se ove dve bitke i osećanja naroda koja se vezuju za njih ne mogu porediti. Naveli su da se bitka kod Poltave odigrala u Ukrajini, daleko od Švedske i da su Šveđani pokušali da izvrše invaziju na Rusiju, dok su u slučaju Kosovskog boja, osmanske snage te koje su pokušale da izvrše invaziju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More