Kisić objasnila šta spasava živote, i koliki je rizik od infekcije kada se nose, i ne nose maske

Youtube printscreen
507

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je preventivna mera nošenja maski izuzetno efikasna u borbi protiv Kovida-19 i istakla da takva disciplina spasava živote.

Ona je za TV Prva navela da je važno da budemo svesni da je u zatvorenom prostoru gde ima više ljudi velika verovatnoća prenošenja virusa, ocenjujući da odgovornost svih nas daje povoljne rezultate.

“Bitno je ne dozvoliti da virus uđe u naš organizam, fizička distanca je itekako dovoljna mera, ali nekad to ne možemo da postignemo i tada je bitno da koristimo masku”, rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetila je da je najmanje 70 odsto rizik za dobijanje virusa, ukoliko se zaražena osoba i ona koja koja ima osetljiv imunitet nalaze u bliskom kontaktu bez upotrebe maski i istakla da je, ukoliko dva bliska kontakta imaju maske, taj rizik manji od jedan odsto.

Kako kaže, ukoliko jedna osoba koja ima infekciju nosi masku, a druga sa kojom je u kontaktu ne, onda je rizik za dobijanje Kovida pet odsto, što, kako dodaje, nije mala i zanemarljiva brojka.

Kisić je rekla i da se sada pre svega testiraju oni koji imaju simptome i dodala da je u sktrukturi obolelih u odnosu na april, više asimptomatskih pacijenata i onih sa blagim simptomima.

“Od ukupnog broja testiranih, oko 30 odsto su osobe koje su bile u direktnom kontaktu. Uključene su i osobe koje su se testirale zbog putovanja, koje nisu imale ni te medicinske indikacije, ali i oni se nalaze u ukupnoj strukturi obolelih”, rekla je Kisić.

Podvukla je da je cilj da učinimo sve da sprečimo da virus dođe u naš organizam, a na kraju i da se umnožava.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More