Kosovski boj u očima stranih animatora koji se bavio velikim i značajnim bitkama (VIDEO)

Foto: Wikipedia, rad Uroša Predića
205

Kosovski boj jedan je od najvažnijih događaja kada je u pitanju stvaranje srpskog identiteta. Da li znate kako je on zapravo izgledao?

Kosovski boj desio se na Vidovdan, 28. juna 1389. godine.

Istorijski kontekst je manje-više dobro poznat. Sa jedne strane Knez Lazar Hrebeljanović i malobrojna srpska vojska, a sa druge turski emir Murat I i velika sila Otomanskog carstva.

Ono što je netipično za bitku, jeste to da su svoju smrt dočekali na bojnom polju vojskovođe sa obe strane. Ovo predstavlja svojevrsnu anomaliju, toliku da je možda samo još neko puta zabeleženo u istoriji, a o tome koliko je čudno govori i to što su mnogi politički posmatrači bili zbunjeni.

Vekovima se taložio kulturni, umetnički, socijalni i istorijski značaj Kosovskog boja za srpski narod. Bez obzira na to što možda nije značio mnogo za ostatak sveta, tu i tamo mogu da se pronađu istoričari van ovih prostora koji se i dalje time bave.

Upravo je to slučaj sa YouTube kanalom “Kings and Generals”, koji pravi rekonstrukcije velikih i značajnih bitaka, pa je tako pre nekoliko godina na red došao i Kosovski boj. Pogledajte u video-snimku kako sve izgleda.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More