“Želim da budem deo mosta između Srbije i Kine”: Filip je diplomirao u Šangaju, a njegov govor na ceremoniji sve je oduševio (VIDEO)

youtube printscreen
182

Filip iz Srbije, koji je studirao na Fudanskom univerzitetu u Šangaju u Kini, održao je govor na ceremoniji diplomiranja u kojem je govorio o vrednostima koje treba da negujemo, ali i o prijateljstvu Kine i Srbije.

Na početku obraćanja rekao je da je na Fakultet za međunarodne odnose i javne državne poslove došao iz Srbije, piše Telegraf.rs.

– U 2020. godini kada je virus covid-19 poremetio celu planetu, završna ceremonija diplomiranih studenata održava se na poseban način i ova generacija će to sigurno pamtiti za ceo život – rekao je Filip.

Istakao je kako u Kini živi već 15 godina, a kada je upisao fakultet, svakog semestra mu se dešavalo da ne spava redovno, da se ozbiljno sprema za seminare, piše seminarske radove.

– Na Fudanu ima mnogo stranih studenata kao što sam ja. Trude se da nauče kineski jezik i upoznaju kinesku kulturu. Danas, u trenutku dok stojim za ovom govornicom, više se ni ne osećam kao stranac – rekao je on.

Dodao je kako je za četiri prethodne godine stasao kao ličnost, ali i da se zahvaljujući odličnom restoranu na univerzitetu ugojio 20 kilograma.

Nakon toga je istakao koje vrednosti treba da neguje svako od nas, a govorio je i prijateljstvu između Srbije i Kine.

– Na prvom mestu moramo da negujemo i očuvamo obe stabilne životne uslove koje smo na teži način dobili. Ja nisam rođen u mirnim vremenima, moja tadašnja otadžina se zvala Jugoslavija. Zbog ratnih dešavanja koja sam doživeo dok sam bio dete, veoma poštujem mirna vremena. Od malena sam se divio Kini, a u trećem razredu sam u udžbeniku video onu, vama svima poznatu rečenicu Ču En Laja “Učiti zbog uzdizanja Kine”. Ta rečenica me je motivisala pa je cilj mog učenja od starta bio jedna lepša, bogatija i jača Srbija – rekao je on.

Filip je zatim istakao da moramo da volimo i čuvamo svoje otadžbine.

– Za vreme kovid pandemije imao sam priliku da učestvujem u organizaciji slanja medicinske pomoći za Srbiju. U martu i aprilu sam kao prevodilac bio angažovan u konzulatu Republike Srbije u Šangaju. Za samo prve dve nedelje smo dobili preko 1.000 paketa zaštitne medicinske opreme. Kroz to sam još bolje upoznao šta znači “čelično prijateljstvo između kineskog i srpskog naroda”. Moja je želja da budem deo mosta između Srbije i Kine i još više ojačam naše prijateljstvo – istakao je Filip.

Na kraju je dodao da moraju da slede svoje snove.

– Mi smo generacija koja je spona između juče i sutra. Nije važno čime će se svaki od nas u budućnosti baviti, važno je da sledimo ideale i nasleđeni duh Fudana. Verujem da ćemo zablistati u budućnosti na još većem nivou – rekao je student.

On je na kraju zahvalio Fudanu na četiri prethodne godine i svim profesorima poželeo dobro zdravlje.

Izvor Telegraf.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More