Ko je stigao do pola 11 imao je sreće! Ponovo drama na Evzoniju, spuštena rampa za srpske turiste, država ne zna o čemu je reč

Foto: printscreen Facebook Sitonija na dlanu/ Printscreen
2,130

Opet oprečne informacije u javnosti u vezi sa graničnim prelazom Evzoni.

Grčka je od ponoći otvorila granični prelaz Evzoni za srpske turiste koji ulaze u Grčku iz Severne Makedonije, ali je taj prelaz ponovo zatvoren oko 10.30 sati.

Dok su pojedini putnici na društvenim mrežama izveštavali da prolaze granicu bez problema, testiranja i ostalih procedura, odjednom je stigla informacija da srpski turisti ne mogu da pređu ovaj granični prelaz.

Na fejsbuk grupi Nikana pre nekoliko minuta je postavljeno obaveštenje da nije moguće ući u Grčku preko prelaza Evzoni kao i da je to jedino moguće učiniti preko Bugarske.

Gotovo u isto vreme na drugoj fejsbuk grupi putnici su postavili video na kome se vidi kako malobrojna vozila prilaze graničnom pultu.

Srpski turisti su javili da su od ponoći do jutarnjih časova automobili i autobusi iz Srbije bez problema ulazili u Grčku preko prelaza Evzoni, ali da je drama nastala na tom prelazu od 10.30 sati kada im nije dozvoljen ulaz u Grčku.

Prema nezvaničnim informacijama, “policajci i carinici na Evzoniju su oko 10.30 casova dobili dopis iz Atine da se neće dozvoljavati ulaz turistima na tom granicnom prelazu do 15. jula”.

Direktor Yute Aleksandar Seničić kaže da se u toku dana očekuje konkretno obrazloženje grčkih vlasti u vezi sa zatvaranjem graničnog prelaza Evzoni sa Severnom Makedonijom, odnosno potvrda da će on ipak biti otvoren za građane Srbije.

Verujem da ćemo danas u toku dana imati konkretno obrazloženje, odnosno potvrdu grčke vlasti da li Evzoni ostaje zatvoren, jer informacija koju imamo od juče, odnosno dopis koji smo dobili, kaže da će biti tako, a da će jedino građani Srbije biti izuzeti – rekao je Seničić za Tanjug.

Kako je rekao, tokom noći su preko tog graničnog prelaza prolazili autobusi i putnici koji su krenuli u Grčku, da bi danas u 10.30 granica bila zatvorena.

Stigao je nekakav dopis koji je dosta nerazumljiv i za same carinike, u kojem se insistira da iz Severne Makedonije u Grčku mogu da uđu samo vlasnici pašosa država EU. Sličnu situaciju smo imali na bugarskoj granici kada je otvorena… Ostaje da vidimo – rekao je Seničić.

Ranije jutros direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničićza B92.Net. potvrdio je da je ovaj granični prelaz otvoren:

“Stigao je zvaničan dopis na Evzoni. Granica je otvorena za Srbe i naši turisti već prolaze ovaj granični prelaz”, rekao je Seničić.

Iz jedne beogradske turističke agencije javljaju da su preko Evzonija prešli bez testiranja, takođe što se tiče potvrda sa QR kodovima, te potvrde je neophodno da imate kod sebe i na zahtev carinika da pokažete.

Inače, od 15. juna srpski turisti su mogli da uđu u Grčku samo iz Bugarske, na prelazu Promahonas, kada je i tu prvog dana zavladao hoas pošto Grčka u prvom trenutku nije puštala naše turiste, da bi posle promenila odluku i otvorila granicu kao što su grčki zvaničnici ranije i najavili za srpske turiste.

Izvor Naši u svetu, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More