Da li srpska prestonica postaje balkanski Vuhan? Očekuje li nas hermetička izolacija Beograda? Evo i kako bi to izgledalo!

foto Pixabay.com
1,870

“Situacija sa korona virusom u Beogradu deset puta je teža nego u Novom Pazaru, 70 odsto novozaraženih u poslednja 24 časa bilo je iz prestonice”, obelodanio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Skoro polovina novozaraženih na teritoriji Beograda navodi da ne zna gde su se zarazili – istakla je pre par dana dr Darija Kisić Tepavčević.

Među zaraženima je više stotina studenata, korona virus je ušao i u domove za stara lica u prestonici, vrtiće, škole… Zato ne čudi što je pre nekoliko dana odlučeno da se u Beogradu uvedu prve restriktivne mere, poput obaveznog nošenja maski u gradskom prevozu i u svim zatvorenim prostorima, a večeras bi predsednik Vučić trebalo da obelodani nove mere za prestonicu, među kojima se spominje čak i potpuno zatvaranje grada!

Zatvaranje Beograda “bilo je u igri” još krajem marta, i to svojevrsna “hermetička izolacija” 10 centralnih gradskih opština. To bi značilo da se odvoje opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Palilula, Novi Beograd, Zemun, Voždovac, Čukarica i Rakovica.

Sa druge strane bi ostalo sedam prigradskih opština: Grocka, Mladenovac, Sopot, Obrenovac, Barajevo, Lazarevac, Surčin.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić tada je rekao za “Blic” da se pitanje izolacije pojedinih beogradskih opština ozbiljno procenjuje.

– Izolacija pojedinih područja bila je jedna od prvih tema našeg razgovora sa kineskim stručnjacima, koji su rekli da u ovom trenutku nema potrebe za tim. U zavisnosti od broja zaraženih ljudi i od njihovog grupisanja, od epidemioloških puteva, oni će reći kada i da li je to neophodno, a mi ćemo to sprovesti. Situacija sa korona virusom je vrlo dinamična, menja se iz sata u sat, tako da je teško predvideti da li će za tim biti potrebe u nekom trenutku – rekao je 25. marta gradonačelnik dr Zoran Radojičić.

Kako je tada objasnio prvi čovek prestonice, “cilj izolacije pojedinih područja je smanjenje fluktuacije ljudi, odnosno mogućnosti da građani iz onih delova koji beleže više zaraženih, idu u ona mesta gde ih je manje i time šire zarazu”.

O špekulacijama da bi danas mogla da padne eventualna odluka o zatvaranju Beograda danas se nisu oglašavali ni gradonačelnik dr Zoran Radojičić, ni njegov zamenik Goran Vesić. Ipak, u razgovoru za TV Prva Vesić je jutros istakao “da su se apeli za sad pokazali više nego dovoljnim kada je reč o potrebi za restriktivnim merama u Beogradu”.

Kako bi u sadašnjim okolnostima mogla da izgleda izolacija Beograda, teško je reći. Ipak, jasno je da građani prestonice ne bi mogli da napuštaju teritoriju glavnog grada, a skoro je izvesno da bi se to odnosilo i na hiljade i hiljade studenata koji u njemu studiraju.

Slični primeri su viđeni u drugim zemljama, posebno u Kini i Italiji, tačnije u Vuhanu, odnosno Milanu.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More