Australija: Oživljava koledž “Sveti Sava” u Sidneju

Vladika Siluan pored slike srpskog koledža
252

Australijski Srbi i danas pamte 7. novembar 2004. godine, dan kad je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle kročio na tlo crkvenog imanja u Varovilu i osveštao zemljište namenjeno za izgradnju budućeg Pravoslavnog koledža.

Na taj veliki događaj i danas podseća Srbe nedovršeno zdanja ove škole, jedno spomen-obeležje u Varovilu kao večni trag na jedno od najvećih okupljanja srpskog naroda na australijskoj zemlji. Tog dana patrijarh Pavle tada služio je Svetu liturgiju pred 10.000 vernika. Njegovi domaćini bili su episkop Irinej australijski i vernik Vaso Despotović sa porodicom.

“ Nikada ne zaboravimo da smo potomci svetih svojih predaka, da se ne postidimo kad izađemo pred njih i pred njihovog i našeg Gospoda. To je smisao i cilj naših života, to je cilj i mog dolaska s pratnjom ovde da se sa vama vidimo, razgovorimo i podržimo. Vremena su ozbiljna i teška, potrebna nam je zaista podrška od svih da bi ostali i opstali na putu Božjem. Neka Gospod i Sveti Sava, kome je ovo mesto posvećeno, učine da ona nastava koja se bude držala u ovoj školi, bude na održanje naše vere i našeg naroda” – govorio je tada patrijarh Pavle.

Vladika Irinej australijski sa čekom za plaćanje imanja

Pravoslavni koledž “Sveti Sava” u Varovilu kod Sidneja nastao je kao projekat Eparhije australijso-novozelandske za školovanje mladih pravoslavaca na Petom kontinentu. Izgradnja ovog duhovnog i obrazovnog centra započeta je u nedelju 9. avgusta 2009. godine kada je episkop Irinej predao
gospođi Helen Henri ček od 1,8 miliona australijskih dolara, čime je Srpska pravoslavna crkva postala vlasnik imanja od 86 hektara.

– U međuvremenu Eparhija je kupila još stotinak hektara drugog imanja, dobila sve potrebne dozvole za gradnju i funkcionisanje pravoslavnog koledža, tako da je Građevinsko fond iz priloga i donacija finansirao gradnju temelja. Zvanični građevinar bio je gospodin Milorad Borak, iskusni građevinar iz Sidneja – rekao nam je tada vladika Irinej australijski.

Zahvaljujući trudu Aleksa Savidisa, grčkom pravoslavcu, koji je radove snimio i fotografisao uz pomoć dronova, a potom snimljeni materijal montirao i spot simbolično nazvao „Srpska odiseja 2020“, šira javnost srpske dijaspore je prvi put bila u prilici da vidi kako imanje koledža izgleda iz – ptičje perspektive.

“ Naša zamisao je da se na imanju podigne koledž sa kulom, zatim hram Srpske pravoslavne crkve sa kapelom, Eparhijski dom, konak, srpsko groblje i bina sa terenima za saborovanje Srba. Izabrali smo ovaj jugozapadni deo Sidneja, jer će se on jako brzo razvijati, jer se ovde doseljavaju mnoge arapske, ali i ruske, grčke, srpske i druge pravoslavne porodice i da to i te kako doprinosi svetloj budućnosti koledža” – govorio nam je episkop australijski Irinej.

Čitavu deceniji australijski Srbi i iseljenici iz sveta slali su donacije za izgradnju ovog hrama znanja. Čak je i Novak Đoković sa prijateljima u zimu 2019. godine organizovao takmičenje tenisera pod nazivom „Ozzie Open Bash“, na kojem je darivao majicu i patike kako bi pomogao u prikupljanju sredstava za završetak izgradnje ovog izuzetno važnog zdanja u sidnejskom naselju Varovil.

Na sajtu Koledža “Sveti Sava” objavljeno je da je tokom proteklih godinu dana prikupljeno 1,3 miliona dolara, koliko je 2019. bilo potrebno za završetak radova. U međuvremenu imanje Pravoslavnog koledža “Sveti Sava” posetili su članovi kraljevske porodice prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i kneginja Jelisaveta Karađorđević. I patrijarh srpski Irinej, koji je blagoslovio izgradnju koledža i podržao investitore, koji su srpsko crkvenom poglavaru obećali da će Koledž “Sveti Sava” biti otvoren na Savindan 28. januara 2021. godine.

Kako radovi teku tako se nazire konačan igleda čitavog ovog crkvenog kompleksa u Sidneju. U toku nekoliko prošlih meseci izvedeni su i započeti značajni radovi. Unutrašnje opremanje učionica, kancelarija, kapele i ostalog prostora je uveliko u toku. Izgradnja kule koja ulepšava prednju stranu zgrade se privodi kraju.

Spoljašnji radovi uključuju izgradnju i uređenje dva fudbalska igrališta, prilazne puteve i parkirališta za
celi kompleks. Novi episkop australijski gospodin Siluan je novinaru Nikoli Joviću iz Australije izjavio da očekuje da će svi rokovi izgradnje biti ispošovani:

“Blagodareći Bogu, kao i požrtvovanom radu svih uključenih u ovaj, rekao bih možda najznačajniji
projekat srpske zajednice na Petom kontinentu, i pored svih izazova izazvanih krizom Kovida19,
dinamika radova je dobra i napredak je sve očigledniji iz dana u dan. Trenutno, ono što je najprimetljivije, jesu spoljašnji radovi u formiranju terena, puteva i parkinga, kao i prokopani rovovi i izliveni temelji za pomoćne objekte infrastrukturnog tipa. Dosta je, takođe, urađeno na samoj zgradi, osobito njenoj Kapeli. A pokrenuti su sa jasnim etapnim pregledom i završnim rokovima i drugi značajni radovi, a sve sa molitvenom željom da Koledž “Svetoga Save, prve Srpske pravoslavne škole u Austrliji, otvorimo iduće 2021. godine” – rekao je vladika Siluan.

Svi spoljašnji radovi, ako Bog da, trebali bi da se završe do 27. novembra ove godine, kada se planira
postavljanje ograde i završetak pejzažnog uređenja. Preostaje da se završi, spolja: instalacija trafostanice
sa glavnom operativnom tablom, NBN/Data instalacija, kao i instalacija protivpožarnog hidrantskog servisa i testiranje istog; zatim putevi, parking i sportski tereni. Ostaje iznalaženje rastinja i drugih materijala za hortikulturno uređenje.

Završni radovi na pravoslavnom koledžu u Sidneju

“Predstoji i završetak Kapele koledža, koja će ubrzo biti bogoslužbeno osposobljena, ali će se nastaviti sa
njenim ukrašavanjem i konačnim uređenjem i u narednoj godini. Kao prirodni nastavak Kapele koledža, gradi se Kula “Svetoga Save”, koja će postati najprepoznatljiviji simbol ove Pravoslavne srpske škole” – kaže episkop Siluan.

Krajem novembra ove godine planira se postavljanje ograde, parka i cvetne bašte i uređenje zemljišta. Imena svih donatora od po hiljadu dolara, koji će nositi zvanje kaplara, biće utisnuta u poseban spomenik “1300 kaplara-đaka”. Monument će biti znak sećanja australijskih Srba na mladiće i školarce, koji su svoje živote dali u cvetu njihove mladosti za Srbiju u Velikom ratu.

Koledž “Sveti Sava”po svom školskom programu prožet pravoslavnim etosom, i to – Svetosavskog tipa.
Pored redovnih predmeta opšteg kurikuluma, biće još i srpski jezik, geografija, istorija i kultura.
Veronauka će biti predavana kao živa vera, koja će provejavati kroz svakidašnji život škole, njenih
nastavnika i nastavnog programa. Praktikovaće se i učenje kroz živu veru. Za upis u prvu godinu učenja
na Koledžu “Sveti Sava”u Sidneju, Eparhiji australijsko-novozelandskoj prijavilo se oko 70 dece,
pretežno Srba, Grka i Rusa.

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More