Nemačka ograničava broj radnih viza za Balkan?

Pixabay
1,266

Nemačka je sve bliže odluci o tome hoće li da produži važenje pravila o zapošljavanju niskokvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana.

To pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da važi do kraja ove godine, a uskoro bi nemačke političke stranke trebalo da odluče da li žele pravilo da produže i nakon isteka ove godine, pišu Nezavisne.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, nemački mediji s dobrim kontaktima u nemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana, prenosi b92.net.

Uprkos tome što nema informacija, nemački dnevnik “Welt am Sonntag” je objavio članak u kojem tvrde da će Poslanički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe usloviti uvođenjem kvote. Nemačke socijaldemokrate, koalicioni partner konzervativnih hrišćanskih demokrata Angele Merkel, ranije su bile za bezuslovno produženje važenja ove uredbe, ali se čini da su i oni pokazali spremnost na kompromis.

Naime, kako je tom dnevnom listu saopšteno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota. Ova izjava pokazuje određenu promenu stava, imajući u vidu da pre korona krize nisu podržavali bilo kakvu vrstu formalnog ili neformalnog ograničenja. “Nezavisne” navode da je objavljena i studija koja je pokazala da je ova uredba imala pozitivan učinak na nemačko tržište rada, što je protumačeno kao priprema terena za produženje važenja uredbe.

Jedan od razloga za oprez socijaldemokrata je činjenica da veći deo naturalizovanih Nemaca poreklom iz migrantskih porodica gleda kako se nemačke stranke odnose prema pitanju migracija.

Kako kažu u tom ministarstvu, upravljanje migracijama je moguće izdavanjem dozvola, odnosno viza, u skladu sa, kako su objasnili, potrebama na tržištu rada ako za konkretna radna mesta nema kandidata iz Nemačke ili drugih zemalja EU.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Nemačka je prošlog meseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine. Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Nemaca uprkos povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se nekvalifikovani radnici sa Zapadnog Balkana najčešće zapošljavaju.

Nemačka: CDU/CSU razmišlja o smanjenju imigracije sa Zapadnog Balkana

Osim toga, kako je pokazala nemačka studija, Zapadni Balkan ima vešte zanatlije koji su potrebni Nemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno takvih ljudi – poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara…

Edin Bašić, stručni saradnik u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, kaže “da oni nemaju informaciju da će doći do promene procedure u vezi sa zapošljavanjem građana BiH u Nemačkoj. “Mi radimo kao i do sada”, rekao je Bašić.

Uprkos koroni, Nemačka planira da podigne minimalac, evo za koliko

Prema podacima nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, prošle godine je Ambasada Nemačke u BiH izdala 17.254 vize, od kojih je skoro 12.000 radnih. Takođe, 2.604 vize izdato je za spajanje porodica, a 2.362 za doseljavanje dece građana koji su ranije dobili nemačke vize.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More