U Nemačkoj rasprava o ukidanju obaveze nošenja maske

Foto: Tanjug/ Kay Nietfeld/dpa via AP
2,075

Koliko će još dugo u prodavnicama morati da se nose maske? Ako pitate nemačku kancelarku: još veoma dugo. Ali privrednici i pojedini političari imaju drugačije mišljenje, jer vide da je to loše za trgovce.

Lepa majica, par sandala, kupaći kostim? Za one koji još nisu nabavili odeću za ovo leto ulice u centrima nemačkih gradova atraktivan su cilj. Iz izloga mame veliki, većinom crveni natpisi koji najavljuju sniženja. To za jul nije ništa neobično. Svake godine u ovo doba u prodavnicama počinje takmičenje s popustima kako bi se police oslobodile za jesenje modele. Ali ova 2020. nije uobičajena godina, piše DW.

Tamo gde je inače u ovo doba godine skoro sva roba rasprodata, police su sada pune. Mnogi ne žele u kupovinu jer su naučili da je opasnost od zaraze veća u zatvorenim prostorima. Doduše, zaštitu pružaju dezinfekcija ruku i maske, ali gotovo niko ne želi da se u prodavnicama zadržava duže nego što mora.

Mnogi su izgubili želju za šopingom

Odeća je inače roba koja se retko kupuje ciljano. Pojam „šoping“ za mnoge znači užitak – obilazak prodavnica je doživljaj, a ne obaveza. Prodavnice žive od toga što mame na kupovinu. Ali zbog pandemije korona-virusa, trenutno šetnja kroz radnje i butike nije baš atraktivna, žale se u Trgovačkom savezu Nemačke (HDE).

Dok prodavnice životnih namirnica i internet-prodaja dobro posluju, prodaja tekstila je u prethodna dva meseca znatno smanjena. Toliko, da trećina trgovaca smatra da im je ugrožena egzistencija. U HDE su uvereni da je pre svega obaveza nošenja zaštitnih maski doprinela slabom prometu.

Kad lice svrbi…

I zaista: obilazak prodavnica pod maskama ne predstavlja neko zadovoljstvo kad su letnje temperature. U Nemačkoj su prostori retko klimatizovani, a pod maskama se čovek brzo oznoji, a koža počinje da svrbi. I šta je onda logičnije nego što brže izaći napolje i skinuti masku?

Zato HDE pozdravlja raspravu o ukidanju obaveze nošenja maski u regionima s malim brojem zaraženih. To traže ministri privrede u pokrajinama Meklenburg-Prenja Pomeranija i Donja Saksonija – uz podršku liberala iz FDP, stranke bliske privrednicima. Potpredsednik poslaničke grupe te stranke u Bundestagu Mihael Tojrer kaže da se obaveza nošenja maski ne može ukinuti odmah, ali i da „ne može opstati neograničeno i bez regionalnih razlika“.

Kancelarka ostaje pri svome

Ali Angela Merkel trenutno to vidi potpuno drugačije. Kancelarka odlučno odbija mogućnost ukidanja obaveze nošenja maski. „Svuda gde se u javnom životu ne može zagarantovati držanje odstojanja, maske su važno i s današnje pozicije još uvek nezamenljivo sredstvo“, izjavio je portparol vlade Štefen Zajbert. On dodaje da je to važno upravo za vreme letnjih praznika: „I regione koji možda sada imaju mali broj slučajeva zaraze posećuju ljudi iz drugih delova zemlje.“

I nemačka kancelarka ide u kupovinu s maskom

Za predsednicu stranke CDU Anegret Kramp-Karenbauer ta rasprava dolazi u pogrešnom trenutku. I ona smatra da bi ukidanje obaveznih maski bio „pogrešan signal“.

Ali prema Zakonu o zaštiti od zaraze, u Nemačkoj po tom pitanju zadnju reč nema savezna vlada – već pokrajine. Većina njih je trenutno protiv ukidanja obaveze nošenja maski. Bavarski premijer Markus Zeder (CSU) je naglasio da su maske „jedan od malobrojnih instrumenata“ kada je reč o zaštiti od korona-virusa, te da se obaveza njihovog nošenja dokazala u praksi. To mišljenje deli i Malu Drejer (SPD), premijerka pokrajine Rajnladn Falc koja napominje da su maske „važno i naučno dokazano sredstvo u borbi protiv virusa“.

Zaštita zdravlja ili ekonomski interesi?

Kancelarka dakle za svoje stavove dobija podršku i od svog koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije Nemačke, a i savezni ministar zdravlja Jens Špan, takođe iz SPD, upozorava na oprez: „Razumem nestrpljenje i želju za normalnošću. Ali virus je još uvek tu.“ To kažu i epidemiolozi koji ističu da maske kod kašljanja, kijanja ili govora znatno smanjuju količinu virusa u vazduhu.

Trgovci se dovijaju na razne načine

Pa ipak, uprkos tim mišljenjima, rasprava o ukidanju obaveze nošenja maski još nije završena. Mnogo toga će zavisiti od toga da li će se raspoloženje Nemaca za šoping uprkos maskama povećati ili ne.

Bernd Althusman, ministar privrede pokrajine Donje Saksonije već je najavio da će njegova vlada nakon letnje pauze nastaviti o tome da raspravlja, a slične izjave čuju se i iz Saksonije. Na kraju će se morati da se odvaga – između zaštite zdravlja i ekonomske situacije.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More