“Ne tuci svoj narod”! Mirni protesti u Beogradu, Vučić optužuje strani faktor! (FOTO)

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC
507

BEOGRAD – Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”.

Tako oni koji su već posedali ispred Skupštine onima koji dolaze dovikuju “sedi, sedi” i “sedi, dole”, mada je dosta i onih koji stoje, razgovaraju, šetkaju…

Na platou ispred Skupštine i večeras je Srđan Nogo sa svojim pristalicama, a oni su se oglušili o pozive ostalih učesnika protesta da sednu.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Na platou ispred skupštine, među okupljenim građanima, je i potpredsednik S SP Marko Bastać, dok ostalih opozicionih političara za razliku od prethodne dve večeri – nema.

Kod ulaza u Skupštinu iz Kosovske ulice stacionirani su pripadnici Žandarmerije, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, kao i konjička jedinica policije.

Saobraćaj je zatvoren u svim ulicama koje se ulivaju u Trg Nikole Pašića, kao i ispred skupštine.

Oko skupštine je postavljena metalna zaštitna ograda, a policije sa te strane nema.

Protesti i u drugim gradovima protiču mirno

Mirni protesti se večeras održavaju i u nekoliko gradova u unutrašnjosti Srbije, u Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Cačku, Novom Sadu.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

U Kruševcu u 18 časova su se okupili kraj spomenika Kosovskim junacima i iskazali nezadovoljstvo izveštavanjem RTS, zahtevali poštovanje zakona i napada na građane i policiju.

U Kraljevu, kao i u Vranju, okupili su se ispred zgrade gradske uprave i okrivili su vlast za pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji. Zahtevali su ostavku članova Kriznog štaba i uzvikivali parole protiv predsednika Srbije i aktuelne vlasti.

Kragujevčani su se okupili ispred Robne kuće u centru grada, nakon ćega su prešli ispred platoa zgrade Gradske uprave.

Desetina građana Vranja prostestovalo je ispred Gradske uprave u tom gradu uz povremene uzvike protiv vlasti i predsednika Aleksandra Vučića, a potom su se prošetali do sedištu SNS, preneo je RTS.

U Nišu saobraćajna policija je na glavnim raskrsnicama, jer skup nije bio prijavljen.

“Ne tuci svoj narod”!

Na platou ispred Skupštine Srbije neki od učesnika večerašnjeg protesta dele ostalim učesnicima kao i prolaznicima papire sa ispisanim zahtevima, među kojima su da se budzetska sredstva sa policije preusmere u zdravstvo, dostupnost informacija od javnog značaja, ukidanje komunalne policije, ali i zaštitu radnih mesta i kontinuiranu socijalnu pomoć.

Neki od onih koji sede drže transparente na kojima je, na primer, ispisano “ne nasedajte, sedi”, “hapsi huligane i ne tuci svoj narod”, “hoću bolji život”…

Protest niko ne vodi, nisu, kao ni prethodne dve večeri najavljena obraćanja, nema scenarija, agende, niti nekih formalno formulisanih zahteva.

Prema dosadašnjim procenama, učesnici su različito ideološki profilisani, otuda i raznolikost pomenutih, pojedinačnih zahteva i očekivanja.

Vučić: Strani faktor umešan, svi će oni da odgovaraju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je i strani faktor umešan u proteste u Srbiji i da će svi koji su otkriveni i učestvovali u protestima da odgvoraju.

Kod jednog od njih pronađeno je sve, od Morzeove azbuke, do tajnih mapa, rekao je Vučić za tv Pink iz Pariza.

On je dodao da je kod drugog učesnika protesta pronađen pištolj sa prigušivacem.

“Svakakvih tu ima i svi će oni da odgovraju”, rekao je Vučić.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More