Utvrđena mesta gde su se Austrijanci najviše zarazili

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
293

Agencija za zdravlje i bezbednost namirnica (AGES) analizirala je gde su se sve korona virusom zarazili stanovnici Austrije i došla do zaključka da se to dešava najčešće lokalno i u porodičnom okruženju.

Testovima i utvrđivanjem kontakata pogođenih AGES je uspela da u 43 odsto slučaja zaraze u Austriji ustanovi u kojim specifičnim situacijama je došlo do zaraze.

“Sa 6.julom je 7.947 od ukupno 18.301 slučaja zaraze mogao da se dovede u vezu sa 749 utvrđenih klastera. Klasteri se mogu trenutno podeliti u pet tipa. U svakom klaster tipu postoje klaster podgrupe na primer aktivnosti u slobodno vreme, porodica, radno mesta, starački dom”, objašnjava AGES.

Od 25-te kalendarske nedelje ustanovljeni su pre svega klasteri u Salcburgu – sastanak Rotarijanaca (23 slučaja zaraze), u Gornjoj Austriji – dva klastera u dve crkve sa 188 slučaja, u Donjoj Austriji – bolnica Nojnkirhen (25 slučaja) i pojačani klaster vezan za povratak sa putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koji pogađa Beč, Donju Austriju, Gornju Austriju, Korušku, Burgenland, Tirol i Štajersku (ukupno 28 slučaja).

U 24,6 odsto slučaja zaraza se pripisuje domaćinstvu, što olakšava prekid širenja, jer se može lako rešiti određivanjem kućnog karantina. Po 17,8 odsto slučaja otpada na staračke domove, i slične ustanove, kao i aktivnosti u slobodno vreme. Pored toga 13,6 odsto zaraza dogodilo se na radnom mestu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More