Pridružite se! Organizacija “SPOJI” iz Insbruka pomaže porodice sa Kosova i Metohije! (FOTO)

Foto: SPOJI/Porodica Simić iz Vrbovca
324

Humanitarna organizacija “SPOJI” iz Insbruka već nekoliko godina pomaže porodicama koje su socijalno ugrožene na Balkanu, kao i u Austriji. Tradicionalno, svako leto putuju na Kosovo i Metohiju kako bi predali pomoć svima koji žive u teškim uslovima.

Ova organizacija apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu sedam porodica sa Kosova i Metohije koji ne žele da napuste svoje ognjište. Svi oni žive u jako teškim uslovima, mladi su i svaka pomoć bi im dobrodošla.

Foto: SPOJI

Sakupljanje donacija trajaće do 31.jula 2020. Obaveštenje organizacije “SPOJI” prenosimo u celosti:

“Od svog osnivanja 2009. godine, Humanitarna organizacija SPOJI pomaže socijalno ugroženim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci u Tirolu. Svakog leta članovi SPOJI-a putuju na Kosovo i Metohiju da lično isporuče pomoć porodicama koje žive u veoma teškim uslovima. Poslednjih godina SPOJI je uz pomoć svojih donatora sakupio i u toj vrednosti isporučio humanitarnu pomoć vrednu nešto manje od 100.000 evra. Isto to planiramo da sprovedemo tokom leta 2020. godine, a svi znamo da je koronavirus-kriza dodatno pogoršala tešku situaciju porodica na Kosovu i Metohiji.

KOME HOĆEMO DA POMOGNEMO?

Ukupno 7 porodica i Narodna kuhinje na Kosovu i Metohiji (KiM) želimo da pomognemo u okviru ove humanitarne akcije. Sakupljanje donacija trajaće do 31. jula 2020.

(1) Šestočlana porodica Đurić iz Osojana u Metohiji: Nikola (21), Slađana (19) i mali Damjan (1) žive s Nikolinim roditeljima i njegova tri brata i sestrom. Niko nije zapošljen, a dobijaju minimalnu podršku države Srbije.

Naša bratska organizacija „Srbi za Srbe“ nedavno im je izgradila štalu. Obezbedili bismo im dodatni građevinski materijal (6h prozora, 2h vrata, jasle, pojilice, …) u vrednosti od 1.500 evra. Po kompletnom završetku štale mogli bi da nabave krave i telad i da počnu da se bave stočarstvom.

(2) Još jedna mlada porodica su Čukarići iz Velike Hoče: Aleksandar (33), Milka (28), Magdalena (6), Ognjen (5) i Vukan (0). Ni kod njih nažalost niko nije zaposlen. Aleksandar je radio u manastiru Visoki Dečani, ali je morao da prestane zbog koronavirus, pa je smešten u kućni karantin.

„Srpski centar“ iz Beča im gradi kuću, a mi bismo im obezbedili veš-mašinu, električni šporet, možda i peć na drva i nameštaj – u vrednosti od 1.000 evra.

(3) Mnogobrojna familija Micić takođe iz Velike Hoče: Ljubiša (56), Daliborka (42), Aleksandra (23), Nikolija (21), Jelena (17), Julija (5). Baka Radmila i deda Staniša, koji su bili žrtve napada tokom Martovskog pogroma 2004. godine u Metohiji, takođe žive sa njima u istom domaćinstvu. Nažalost, svi su nezaposleni i žive od oko 230 evra mesečno (socijalni i dečiji dodatak). Pored toga, majka Daliborka je obolela…

Foto: SPOJI

Njima želimo da nabavimo pećno grejanje za predstojeću zimu u vrednosti od 1.500 evra.

(4) Na istom području želimo da pomognemo i mladoj porodici Dubić, koju stvaraju Leonid (28) i Jasmina (22) iz Osojana, koji su se nedavno uzeli. Donedavno su živeli u selu Lukavac kod Leonidove majke, braće i sestara, ali zbog nedostatka prostora privremeno su se preselili u mali stan u Osojanu. Leonid je trenutno nezapošljen, ali želi da se bavi poljoprivredom. Jasmina studira pedagogiju i radi kao učiteljica u osnovnoj školi u Osojanu i prima platu od oko 250 evra mesečno.

Ministarstvo za povratak želi da im sagradi kuću, ali uslov je da imaju svoj plac na kojem bi se gradila kuća. Našli su plac za 4.500 evra i uzeli kredit od 2.500 evra. Sa preostalim iznosom od 2.000 evra, želimo da im pomognemo da svoj san ostvare brže i da se stabilizuju u Metohiji.

(5) Porodica Stojanović iz Novog Naselja na Kosovu: Radojče (46), Nataša (41), Jovan (18), Dušan (15) i baka Dunja (70). Radojče radi kao portir u školi. Pored njegovih skromnih primanja, primaju i malu penziju njegove majke Dunje.

Želimo da im nabavimo nove PVC prozore i vrata u vrednosti od 1.000 evra kako bi kuća gubila manje toplote naredne zime.

(6) Porodica Stojković iz Kusca takođe sa Kosova: Slobodan (30), Jelena (23), Marko (28), Dragana (24), Andrej (6 meseci), Zlatko (54), Javorka (54). Još jedna mnogobrojna familija koja živi zajedno u istom domaćinstvu.

Otac Zlatko, koji boluje od artritisa, prima minimalac, a Slobodan i Marko su zapošljeni, ali kao i svuda, plate su vrlo skromne i ne mogu se upoređivati sa onim u Zapadnoj Evropi. Primaju jedino još dečiji dodatak za malog Andreja. Tako se snalaze od meseca do meseca.

Želimo da im izgradimo potpuno novo kupatilo u vrednosti od 1.500 evra.

(7) Sedma porodica u sklopu ove akcije – Simići: Dalibor (36), Sanja (32) i Andreja (12). Trenutno manja porodica koja takođe želi da ostane na Kosovu i Metohiji i nastavi da se širi. Jedino Sanja ima stalno zaposlenje i primaju dečji dodatak. Kao i u svim porodicama, žive u veoma teškim finansijskim okolnostima.

S obzirom da trenutno grade sopstveni dom, želimo da im obezbedimo dodatni građevinski materijal u vrednosti od 1.000 evra.

(8) Pored porodica, želimo da pomognemo i Narodnoj kuhinji u Prekovcu, koja brine o stotine ljudi, kupovinom namirnica u vrednosti 1.000 evra.

Može se primetiti da su ovo sve mahom mlade porodice, koje sve žive u teškoj finansijskoj situaciji. Uz to dolazi još i nestabilna politička situacija, kao i veoma loš položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji. Iako žive u Evropi oni nažalost nemaju ni izbliza ona prava i slobode koje mi imamo na Zapadu. No, uprkos svemu tome sve ove porodice imaju dugoročan cilj da ostanu na Kosovu i Metohiji, a u čemu mi želimo da ih podržimo.

Iz tog razloga je svaka donacija od velike važnosti, kako bi ova humanitarna akcija, koja skromno podseća na razvojnu pomoć, postala stvarnost i kako bi se realizovala”!

Cilj donacija je kupovina sledećih stvari:

– Građevinski materijal za štalu: 1.500 evra

– Veš-mašina, električni šporet, evtl. šporet na drva i nameštaj: 1.000 evra

– Pećni sistem grejanja: 1.500 evra

– Plac za kuću: 2.000 evra

– PVC stolarija: 1.000 evra

– Kompletno novo kupatilo: 1.500 evra

– Građevinski materijal za kuću: 1.000 eura

– Namirnice za Narodnu kuhinju: 1.000 evra

>>> UKUPNA VREDNOST: 10.500 evra

KAKO MOŽETE DONIRATI?

1.) ŽIRO RAČUN ZA EU I ŠVAJCARSKU: (bez provizije)

JUGENDVEREIN SPOJI

IBAN: AT48 2050 3033 0067 8129

BIC: SPIHAT22XXX

Zweck (svrha): Familien KiM 2020

2.) Humanitarni pozivni broj za Austriju: (Poziv košta 7€; od toga se donira 5,25€)

0901 700 525

3.) PayPal – Moneypool: (bez provizije)

http://www.spoji.link/moneypool

4.) PayPal – Donate: (3,40% + 0,35 EUR provizija)

http://www.spoji.link/paypal/donate

5.) Facebook Donate: (1,50% + 0,30 EUR provizija)

http://www.spoji.link/FB/donate

“SPOJENI SMO JAČI”, organizacija “SPOJI” zahvaljuje svima na podršci i pomoći u ime svih porodica sa Kosova i Metohije.

 

 

Izvor SPOJI Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More