Srbija dočekala “Konov koeficijent”, ni najrestriktivnije mere nisu isključene

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
152

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali da opstaje, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi. On je dodao da postoje aktivna žarišta i da ni najrestriktivnije mere nisu isključene.

„Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju“, rekao je Srđa Janković za TV Prva.

Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za medije kriznog štaba, on ističe da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.

„Postoje aktivna žarišta. Ako kažemo da je pod kontrolom ne želim da kažem ni umirujuću poruku da je situacija skroz popustila, ali ni previše alarmirajuću. Ipak, preterani optimizam nije saveznik, moramo sve mnogo ozbiljno da shvatimo“, rekao je Janković.

On je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

„Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome”, rekao je Janković.

Kako je rekao, možemo očekivati još veći udar virusa korona na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga.

„Možda je i ovaj udar ono najgore što nam je virus korona priredio”, rekao je Janković.

Dočekali “Konov koeficijent”

Srbija je juče imala 287 novozaraženih od korona virusa, nešto manje nego prethodnih dana, ali je taj podatak samo prividno ohrabrujući.

Naime, jeste to druga najmanja brojka u poslednjih desetak dana, ali je “problem” što je juče testirano znatno manje osoba nego ranije – samo 4.050.

Tu na scenu stupa čuveni “Konov koeficijent”, odnosno broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih za dati dan, a on je juče iznosio čak 7,08 odsto. To je najveća brojka još od 21. aprila kada je bio 7,34 odsto.

Podsetimo, pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao “da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i skidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ova brojka padne ispod pet odsto”. A ona je sada otišla poprilično iznad!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More