“Nije još dockan”! SPC na čelu sa patrijarhom Irinejem apelovala na Erdogana!

Foto:Printscreen Youtube
189

BEOGRAD – Srpska pravoslavna ckrva na čelu sa patrijarhom Irinejem ocenila je danas, u apelu turskom predsedniku, da je vraćanje Aja Sofije u status džamije ne samo istorijska nepravda nego i ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske, tako i za odnose i poverenje hrišćana i muslimana.

Patrijarh Irinej je apelovala na turskog predsednika Redžepa Tajipa Edogana da odustane od namere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status kvo, jer bi mu takav postupak služi na čast, a savremenoj Turskoj doneo poverenje i čestitke.

“Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog takve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara”, navodi Irinej.

Patrijah podseća da apel upućuje predsedniku Turske Režepu Taipu Edoganu nakon apela poglavara hrišćanskih Crkava – patrijarha moskovskog Kirila, pape rimskog Franje i drugih, visokih predstavnika Rusije, SAD i drugih država, kao i Uneska.

“Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među vernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnja u svemu što služi opštem dobru ljudi i naroda, a pritom ne ugrožava ničiji verski i kulturni identitet”, naveo je Irinej.

SPC smatra, ističe Patrijarh, da je jedino pravedno rešenje, ukoliko se menja ono razborito kompromisno koje je doneo osnivač moderne Turske Kemal-paša Ataturk, da Aja Sofija zadrži status muzeja, a da se da dozvola za vršenje ne samo muslimanskog, nego i hrišćanskog bogosluženja.

Patrijarh napominje da je opštepoznato da je Sveta Sofija bila hrišćanski hram duže od devet vekova, a džamija nešto više od pet.

Dodao je da se njen značaj se ne sastoji samo u njenoj umetničkoj i kulturnoj vrednosti, jer je Aja Sofija, pre svega za sve hrišćane, pravoslavne i ostale, velika svetinja, svedok i izvor autentične duhovnosti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More