Predsednik regiona Veneto: “Virus u Srbiji agresivniji nego u Italiji”

Pixabay
241

Predsednik italijanskog regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da je testiranje pokazalo da je korona virus koji cirkuliše u Srbiji agresivniji od onog koji je poznat u Italiji.

Zaja je rekao da je testiranje pacijenata zaraženih tim virusom pokazalo da je virusno opterećenje izuzetno jako, a da je soj virusa koji je do sada bio poznat u Venetu i celoj Italiji manje virulentan, javio je dopisnik Tanjuga iz Italije.

“Mutacija korona virusa koji cirkuliše Srbijom nam nije poznata. Test je pokazao da su četiri pozitivna pacijenta koja su došla u kontakt sa virusom iz Srbije imala veliko virusno opterećenje”, izjavio je Zaja, preneli su italijanski mediji.

Jedan menadžer iz Vičence koji je boravio u Srbiji, dvojica njegovih kolega i jedna osoba iz Padove došli su u kontakt sa tim viruso.

Predsednik Veneta je, međutim, istakao da je situacija sa korona virusom u tom regionu stabilna i pod kontrolom.

Od početka krize sa korona virusom u Venetu je zaraženo više od 19.000 ljudi, od kojih je oko 2.000 preminulo od posledica tog virusa.

Luka Zaja izjavio je da je soj srpskog virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

“Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa, jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa”, rekao je Zaja za italijanske medije.

Predsednik Veneta je naredio da se testiraju stranci u tom regionu, da nije u pitanju getoizacija, već briga o zdravlju svih građana, preneo je RTS.

U Venetu su otvorena nova žarišta upravo tamo gde je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz inostranstva.

“Situacija u ovom regionu je u svakom slučaju stabilna, pod kontrolom, ali nas zaista zabrinjavaju ti sojevi virusa koji dolaze iz inostranstva, pa smo zato pojačali kontrolu”, rekao je Zaja.

Naveo je da je reč o građanima koji dolaze iz Benina, Srbije, Moldavije, Konga i Severne Makedonije.

“Potrebno je da svetska zdravstvena organizacija identifikuje države koje imaju probleme, to je nešto što odavno ponavljam. Zabrinjava i što su pacijenti sve mlađi, imamo slučaj jedne majke od 23 godine iz Kameruna sa detetom od šest godina i dva blizanca od četiri, svi pozitivni na virus”, rekao je Zaja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More