Preminula Darinka Matić Marović, njeno ime sinonim za dobro izvođenje savremene domaće muzike

Foto: printscreen/ N1
137

U Beogradu je u 83. godini preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović, potvrđeno je Tanjugu u umetničkim krugovima.

Darinka Matić Marović bila je srpska dirigentkinja, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti.

Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom.

U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir.

U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju – nastavnički odsek s glavnim predmetom klavir, potom i odsek dirigovanja.

Još kao studentkinja upisala se u KUD “Branko Krsmanović”.

U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi “Luj Davičo”, pa joj je život tekao između čočeka i baleta.

Iz baletske škole prešla je u muzičku školu “Stanković”, gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku.

Igrala je s “Krsmancem”, proputovala pola sveta.

Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa “Stankovićem”.

Ona je prva žena dirigent (akademski horovi “Collegium musicum, od 1971. i”Obilić” od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)…

Najkraće rečeno: postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike.

Za 40 godina postojanja “Collegium musicuma” ona i njene devojke gostovale su u “Karnegi holu”, “Orkestar holu”, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu…

Vukosavljević:Matić Marović inspiracija i uzor

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća povodom smrti Darinke Matić Marović.

On je u telegramu napisao da će Darinka Matić Marović ostati upamćena kao inspiracija i uzor generacijama mladih ljudi.

“Darinka Matić Marović je tokom svoje izuzetne umetničke karijere bila dirigent, profesor, dekan i rektor. Pozlatila je sve što je u našem društvu dodirnula snagom svog umetničkog talenta i čudesne radne energije”, naveo je Vukosavljević.

Ministar je dodao da će ona biti inspiracija i uzor generacijama mladih ljudi koji su uz njen nadzor i rukovođenje otkrivali tajne muzike, umetnosti, izuzetne radne etike i posvećenosti struci.

“Pripada joj značajno mesto u visokim sferama srpske kulture” napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća.

U Beogradu je u 83. godini preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović, potvrđeno je Tanjugu u umetničkim krugovima.

Darinka Matić Marović bila je srpska dirigentkinja, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More