Turska promenila odluku, za srpske državljane obolele od korone nema više besplatnog lečenja

Foto: PixaBAy
185

BEOGRAD – Građanima koji planiraju da letuju u Turskoj preporučuje se da na ovaj put ne krecu bez polise zdravstvenog osiguranja koja pokriva i lecenje korone, ili potvrde RFZO, kako bi izbegli da lečenje u slučaju bolesti plaćaju iz svog džepa, kaže za Tanjug direktor Jute Aleksandar Seničić.

On podseća da su moguća dva načina lečenja o trošku države domaćina- potvrda od RFZO koja mora da se verifikuje i u Turskoj, i polisa zdravstvenog osiguranja koja okriva i trosksove od korona virusa koju izdaju tri osiguravajuće kuće u Srbiji-Dunav osiguranje, DDOR, Unika.

Bez tog osiguranja, u slucaju da se zarazi Kovidom, sam turista će iz svog džepa morati da plati lečenje.

Senicić ukazuje i da ako se neko zarazi i ima simptome koji ne zahtevaju bolničko lecenje, boraviće 14 dana u izolaciji u izdvojenom delu hotela gde je i inače uplaćen aranžman.

Ukoliko bude neophodno bolničko lečenje i u tom slučaju će troškove pokriti osiguravajuća kuća ukoliko putnik ima polisu.

“Upravo zbog toga važno je da putnici uvek pre puta uplate osiguranje u jednoj od tri osiguravajuce kuće koje u svojoj polisi imaju ukljucene troškove lečenja od korona virusa, ili potvrdu od RFZO”, kaže sagovornik Tanjuga.

Mediji su danas preneli da su vlasti u Turskoj donele odluku da ubuduće ne snose troškove lečenja državljana Srbije obolelih od korona virusa, što znači da svako ko nema uplaćeno socijalno zdravtsveno osiguranje sam snosi troškove obaveznog karantina i lečenja u bolnici.

Tu odluku donela je u sredu vlada u Ankari, preneo je Informer.

“Prvobitnu odluku, donetu krajem prošlog meseca, da cHemo sve koji dođu lečiti besplatno ako se razbole doneli smo da bismo privukli turiste”, saopštila je vlada u Ankari.

Što se tiče letovanja u Egiptu, Senicić kaže da tamo država snosi sve trošsove lečenja ako to bude neophodno, ali da agencije insistiraju na tome da putnici imaju polise, što je najsigurniji i najeftiji način budući da one pokrivaju i druge bolesti ne samo Covid 19.

Ministar Ljajić apelovao na građane da ne putuju u inostranstvo

Turska je za sada jedna petnaestak zemalja u svetu u koju građani Srbije mogu da uđu bez ograničenja, ali ministar turizma Rasim Ljajić juče je još jednom apelovao na naše državljane da ovog leta ne idu u inostranstvo, piše “Blic”.

“Ja stvarno ne znam šta treba da se desi da ljudi u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji odluče da putuju van zemlje. Ljudi, budite što bliže kući ovog leta, u slučaju ne daj Bože, lakše vama, lakše državi”, rekao je Ljajić.

Izvor Tanjug Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More