Austrija odložila karantin i za Srbe, ulazak uz negativan PCR test, Kurc poručio da se ne putuje na Balkan : “I meni je taj region veoma blizak srcu`

Foto: Tanjug/ John Thys, Pool Photo via AP
35,330

Austrijska vlada odlučila je da odloži odluku da prilikom ulaska u tu zemlju sa rizičnih područja bude obavezan karantin bez obzira na PCR test, koja je trrebalo da stupi na snagu sutra, a to se odnosi i na putnike iz Srbije.

Za ulazak u tu zemlju i dalje je neophodan negativan PCR test i to iz sertifikovanih laboratorija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, za ulazak iz rizicnih podrucja na snazi ostaje uredba od 15. juna, prema kojoj putnici iz tih zemalja mogu da uđu u Austriju samo ako imaju negativan PCR test koji nije stariji od cetiri dana ili da idu u kućni karantin od 14 dana, prenose Vesti Južnog Tirola.

Kako se navodi, ta odluka je doneta zbog revizije određenih pravnih propisa.

“Cilj je da se pronađe uravnotežen propis koji služi i za borbu protiv pandemije i za uskladivanje sa svim ustavnim principima”, navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Austrije proglasio je u sredu nekoliko odredaba o suzbijanju koronavirusa nazakonitim, posebno pojedine delove uredbe o zabranama izlaska i one o delimicnom otvaranju poslovanja od 14. aprila.

Nakon znacajnog porasta infekcija u Austriji poslednjih nedelja, za koji vlada uglavnom smatra odgovornima ljude koji stižu iz rizičnih područja na zapadnom Balkanu, ministarstvo sada želi da znacajno pooštri uslove za ulazak u zemlju.

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je u utorak da će od petka kontrole na ganicama Austrije biti strože, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih delova sveta.

„Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu”, dodao je Kurc.

Srbi deportovani iz Francuske “zbog namernog širenja zaraze KORONAVIRUSOM”!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More