Holivud u Srbiji: Slavni glumci u filmu o zloglasnoj “žutoj kući” i stradanju srpskog naroda na Kosovu

Harvi Kajtel, Foto_ Wikipedia
171

NA vest da je Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao njegov film “Žetva”, o ilegalnoj trgovini organima i zloglasnoj “žutoj kući”, američki reditelj Pol Kampf kaže da ga je ova odluka veoma obradovala.

– Zahvalan sam komisiji koja je odlučivala, a istovremeno osećam odgovornost da ne izneverim njihova očekivanja – dodaje.

Film je zasnovan na romanu Veselina Dželetovića “Srpsko srce Johanovo”, o bogatom Nemcu Johanu kome je u “žutoj kući” presađeno srce srpske žrtve, a koji dolazi na Kosovo u potrazi za odgovorima. Kampf za naš list kaže da “Žetva” nije “američki film o srpskim žrtvama”, već nešto mnogo veće.

– Za mene je najstrašnije to što svet ne zna ništa o ovom događaju. Važno mi je da film progovara sa stanovišta jednog autsajdera, baš kao što je i glavni junak i da na taj način upoznamo ljude sa patnjama i stradanjima srpskog naroda u “žutoj kući” – objašnjava Kampf.

Vest da se razmatra optužnica protiv Hašima Tačija za zločine protiv srpskih civila, uključujući i one u “žutoj kući”, po rečima reditelja, dodatno uvećava aktuelnost njegove filmske priče.

Tokom poslednjih meseci postignuti su prvi dogovori sa delom autorske i glumačke ekipe koja će ekranizovati priču, a producent Dragan Ivanović iz “Bandur filma” ekskluzivno otkriva i neka zvučna imena.

– Poznati američki glumac Harvi Kajtel potpisom je potvrdio da će se pojaviti u našem filmu. Reč je o manjoj ulozi, ali, kako nam je sam rekao, to je njegov način da podrži film, jer smatra da se radi o izuzetno važnoj temi.
Kajtel nije jedino inostrano glumačko “pojačanje”, jer je svoju pisanu saglasnost dala i Maja Morgenštern, našoj publici poznata po ulozi Bogorodice u spektaklu Mela Gibsona “Stradanje Isusovo”.

– Maja nam je rekla da je, posle čitanja scenarija, shvatila da bi svako odbijanje uloge u filmu značilo prećutno saučestvovanje sa ljudima koji se bave tim strašnim zločinima. Ona smatra da svet mora da čuje tu priču – prenosi nam Ivanović.

I u delu autorske ekipe “Žetva” može da računa na velika imena, poput Bojane Nikitović, našeg najslavnijeg kostimografa. Scenograf je Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi dobitnik Oskara Skot Anderson, u čijoj biografiji su vrhunska dela, poput “Ambisa”, “King-Konga”, “Terminatora 2″…

Pol Kampf planira da u septembru iz Los Anđelesa doputuje u Srbiju kako bi, po njegovim rečima, tokom jeseni obavio dva važna posla – odabir glumaca, kao i lokacija. Radnja “Žetve” odvija se u nekoliko zemalja i zahteva veliki kasting – za oko sto uloga. Većinu rola igraće domaći glumci, a Kampf planira da izabere najbolje.
– Za razliku od domaćih reditelja, koji kasting mogu da rade napamet, Pol ne poznaje naše glumce i želi da vidi njihov rad, ako budu radila pozorišta, možda da neke od njih vidi i na sceni. Za desetak velikih uloga želi da izabere najbolje moguće glumce – prenosi Ivanović.

Glavnog junaka Johana igraće američki glumac, a iako su preliminarni razgovori već započeti, naši sagovornici kažu da je rano da se “otkrivaju karte”.

– Dolazim u septembru i tada će početi ozbiljan rad na filmu. Ako sve bude teklo po planu, sledeće godine u maju, počinjemo snimanje “Žetve” – završava Pol Kampf.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More