Čikago, podeljen grad: Održana dva potpuno suprotstavljena protestna skupa (FOTO+VIDEO)

foto: Pixabay.com
114

U Čikagu su u subotu uveče održana dva suprotstavljeni protestna skupa – jedan sa ciljem pružanja podrške policiji, i drugi koji poziva grad da potpuno ukine sredstva koja se odvajaju za policiju, prenosi ABC7 Chicago.

Stotine demonstranate koje su se okupile se u Grant Parku, zahtevale su od gradskih vlasti da zaustafi finansiranje čikaške policije, uprkos sve većoj stopi kriminala u ovom gradu.

“Zabrinuti smo što se finansiranju policije pridaje više pažnje nego ljudima uopšte”, rekao je jedan demonstrant.

Ranije tokom dana održan je protest “Back the Blue”, odnosno podržimo plave, koji poziva na očuvanje vladavine prava i podršku sprovođenju zakona. Demonstranti su pozvali zajednicu da štiti policiju.

“Moramo povući plavu liniju u pesku i podržati svoje policajce”, rekla je jedna žena.

Demonstranti povezani sa pokretom Black Lives Matter (BLM) takođe su se pojavili na mitingu, dok napetosti u čitavom Čikagu nastavljaju da rastu. Policija postavljena između dva skupa je sprečila obračun dve grupe i sve je prošlo relativno mirno, uz razmenu verbalnih uvreda.

Gradonačelnica Lori Lajtfut prethodno je naredila uklanjanje dve statue Kristofera Kolumba, koje su bile u žiži ranijih protesta. Pripadnici BLM širom zemlje odbacuju Kolumba zbog “njegovog postupanja prema starosediocima”.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More