Zavirite u knjigu o Kosovu i Metohiji koja je naljutila Prištinu!Nagrađeni projekat dijaspore na Beogradskom sajmu dostupan i onlajn

102

Knjiga “Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji: Istorijsko i duhovno srce srpskog naroda”, zbog koje je Priština nedavno uputila protestnu notu Evropskoj komisiji, od sada je dostupna i u digitalnoj formi.

Knjiga o baštini Srbije na Kosovu i Metohiji, njenom srcu u srednjovekovnim vremenima i kroz otomansku dominaciju, koja predstavlja najstariju i najbogatiju riznicu srpske srednjovekovne istorije i kulture sada je dostupna za prelistavanje na sledećem linku: http://online.flipbuilder.com/szto/mnva/mobile/index.html

Ovo delo, koje se prvi put pojavilo 2015. godine u štampanom izdanju, u središte medijskog interesovanja došlo je nedavno, kada je komesar EU za pregovore o proširenju Oliver Varheji podelio sliku sa sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, na kojoj se u pozadini vidi izložena knjiga o nasleđu na KiM.

Knjiga inače predstavlja kulturnu istoriju i nasleđe srpskog srednjovekovnog kraljevstva, kojim je vladala dinastija Nemanjić, njegov kulturni razvoj kroz vekovove, a čije je srce bilo u Raškoj i na Kosovu.

Reč je o delu na 1. 008 stranica, u izdanju Sebastijan Pres-a, čiji osnivač je Zapadna eparhija Srpske pravoslavne crkve u Zapadnoj Americi.

Kao suizadavači se navode Institut za balkanske studije, Srpska akademija nauka, Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, Fakultet pravoslavne teologije u Beogradu i drugi. Među više autora tekstova u knjizi najistaknutiji su Dušan T. Bataković, Gojko Subotić, Dimitrije Bogdanović, Alek Dragnić; Slavko Todorović, Thomas A. Emert, Sima M. Cirković, Artur Evans, G. K. Česterton, Atanasije Jevtic, Rebeka Vest, Stamatis Skliris, Radovan Samardžić, Dimitrije Đorđević, Sava Janjic i drugi.

Ova knjiga je bila nagrađeni projekat dijaspore na Beogradskom sajmu knjiga u 2015. godini, kada je i objavljena i njena štampana verzija. Knjiga je podeljena u osam poglavlja.

U prvom poglavlju “Duhovni zakoni i estetska insignija Kosova i Metohije” govori se o teritorijama bivše Raške i na KiM, gde se nailazi na vidljive znamenitosti koje svedoče o srednjovekovnoj veličini Srbije.

Drugo poglavlje “Kosovski zavet i istorijska sudbina Srbije” govori o tome da je kosovski novi zavet izražen u srpskom stilu i kroz srpsko iskustvo.

Treće poglavlje je posvećeno Kosovskom boju, gde se naglašava da su ubijeni i osmanski sultan Murat i kralj Srbije, te da pobeda nije bila dodeljena ni Turcima, niti Srbima.

Četvrto poglavlje “Memorandum na Kosovu i Metohiji” svedoči o Hristovoj Crkvi među srpskim narodom, koja je, kako se navodi na sajtu izdavača, delila sudbinu svog naroda tokom istorijskog, kulturnog i duhovnog postojanja.

“Srpski srednjovekovni gradovi i sveti hramovi Kosova i Metohije” je naslov petog poglavlja ove knjige, u kome se navodi da je Kosovo i Metohija bilo sedište srpskog kraljevstva i imperije i da je tako predstavljeno kroz istoriju u svim najvećim evropskim mapama, uključujući one za vreme vladavine Osmanske imperije od 1459. do 1912. godine.

U šestom poglavlju se govori o istoriji, identitetu i nasleđu, dok je sedmo poglavlje fokusirano na period Srbije nakon Kosovskog boja iz 1389. godine.

Osmo i poslednje poglavlje ovog dela je naslovljeno “Savremeni računi obnovljene patnja ili mučeništva” u kome se kaže da je Kosovo postalo opšti izraz koji označa složen problem i u kome se zapravo istorija suočava sa našom stvarnošću. Knjiga koja je izazvala burne reakcije Prištine je u vlasništvu Misije Republike Srbije u Briselu, gde je, inače, već godinama vidno predstavljena u kancealriji ambasadora Srbije pri EU.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More