NASA lansirala raketu na Mars! Sleteće u krater koji nosi SRPSKO IME (VIDEO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/John Raoux
127

Američka NASA uspešno je lansirala svoju raketu Atlas V na Mars! Misija je krenula iz svemirske baze na Kejp Kanaveralu, a trebalo bi da stigne do Crvene planete u februaru naredne godine. SAD su treća zemlja koja je ovog jula odlučila da pošalje misiju na Mars. Pre nje su to već učinile Kina i Ujedinjeni arapski emirati.

Uspešnim poletanjem rakete Atlas V, NASA je napravila prvi korak u potrazi za životom na Marsu.


Ovaj je put cilj Crvena planeta na kojem će NASA istraživati površinu i tražiti tragove života.

Raketa je na dugo putovanje ponela i rover “Perseverance”, koji će tragati za ostacima života starih više od tri milijarde godina. Kako je najavljeno, specijalno vozilo će se spustiti u krater Jezero (koji je dobio ime po selu u BiH) i započeti svoju misiju, veruju da je upravo taj deo Marsa, koji je nekad davno bio jezero, mogao sačuvati tragove života.

To će ujedno biti prva misija usmerena na traženje tragova života nakon misije Viking koja je trajala tokom 1970-ih.,

Ipak, “Perseverance” neće samo tražiti znakove života, već će pokušati i da pokaže da li je moguće na Marsu stvoriti uslove za život. Tako će sprovesti nekoliko različitih testova tokom kojih će pokušati da proizvedu kiseonik iz ugljendioksida.


Osim rovera (vozila), na Marsu će istraživati i posebno osmišljen helikopter (dron), koji bi naučnicima trebalo da osigura bolji pogled na površinu Crvene planete. Dron će, kad poleti, ujedno biti i prva letelica koja je obavila let na nekoj drugoj planeti. Međutim, kako je atmosfera na Marsu 100 puta ređa od Zemljine, let i upravljanje ovom 1,8 kilograma teškom letelicom “Ingenuity” neće biti ni lak ni jednostavan, ali će biti zanimljiv, u svakom slučaju.

Osim rovera i drona, na površinu Marsa sleteće još nešto. Na primer milioni imena stanovnika Zemlje koji su se prijavili na NASA-inoj stranici. Tako će na Mars “odleteti” i Zimo.

Podsetimo, Kina i Ujedinjeni arapski emirati već su lansirali svoje misije na Mars proteklih nedelja. Naime, zbog položaja planeta ovo je vreme savršeno za lansiranje prema Marsu.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More