Srbi u Indiji uplašeni, već mesecima niko ne reaguje na njihove apele za povratak, a ambasador Srbije napustio Nju Delhi!

Foto: PixaBay
63

Državljani Srbije koji se nalaze u Indiji tvrde da je dosadašnji ambasador Vladimir Marić napustio rezidenciju u Nju Delhiju, dok u Ministarstvu spoljnih poslova odgovaraju da država građanima nastavlja da pruža pomoć pri organizovanju povratka za Beograd.

Od izbijanja pandemije virusa korona traje agonija nekoliko desetina državljana Srbije koji se nalaze u Indiji i koji iščekuju pomoć države, prenosi ” Danas”.

Sada gradjani tvrde da je dosadašnji ambasador Vladimir Marić, koji je završio svoj mandat u ovoj državi, odleteo iz Nju Delhija. Kako su redakciji 021.rs javili državljani Srbije koji se trenutno nalaze u Indiji, delegacija je avionom „Lufthanze“, preko Minhena, stigla u Beograd.

Državljani Srbije su sa Ambasadom komunicirali putem WhatsApp grupe, i upravo je porukom preko ove aplikacije, u koju je 021.rs imao uvid, supruga ambasadora Jovana Marić obavestila gradjane da su sleteli u Beograd.

Objašnjenje koje su, kako kažu, dan uoči leta, gradjani dobili od odlazećeg tima jeste da im je istekao mandat. Odgovor šta će biti sa njima, nažalost, nisu dobili ni tog dana, a ni kasnije.

Vladimiru Mariću mandat je počeo 2014. a krajem prošle godine donet ukaz o opozivu nekoliko ambasadora, medju kojima je i bio i šef delegacije u ovoj azijskoj državi. Razlog opozivu je bio istek mandata.

U Ministarstvu spoljnih poslova, nakon nekoliko dana čekanja, nisu odgovorili direktno na pitanje da li je Vladimir Marić napustio Nju Delhi i vratio se u Srbiju, već su za portal 021.rs poručili da je Ambasada u Indiji i dalje u kontaktu sa srpskim državljanima „preko privremenog otpravnika poslova“.

„Ambasada nastavlja da im pruža pomoć i asistenciju u njihovom povratku iz Indije u Srbiju na komercijalnoj osnovi. U tom smislu, Ambasada Republike Srbije u Indiji 28. jula je obavestila nadležno Diplomatsko konzularno predstavništvo Srbije da će pojedini državljani Srbije, prilikom povratka, krajem jula i početkom avgusta ove godine, iz Indije (Mumbai, Bengalor) do Srbije, letovima avio kompanija ‘Er Frans’, ‘Lufthanza’, ‘Etihad Ervejz’, tranzitirati preko teritorije tih zemalja, radi blagovremenog dobijanja odobrenja zemlje domaćina za njihov nesmetan tranzit“, poručili su iz ministarstva.

Medjutim, građani blokirani u Indiji tvrde da su baš tim povodom u panici, jer od odlaska dosadašnje misije nemaju kontakt sa ambasadom od koje im je preko potreban pomenuti formular koji im omogućuje tranzit preko zemalja Evropske unije.

Grupa državljana Srbije je u junu uputila otvoreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić, navodeći da su ostavljeni zaglavljeni u Indiji, bez mogućnosti povratka kući u skorije vreme.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More