Doktorka iz Srbije objasnila kako asimptomatski slučajevi mogu da prenesu koronu

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
152

Dr Vesna Mioljević, epidemiolog u Kliničkom centru Srbije potvrdila je u razgovoru za TV Prva da je u drugom naletu korona virusa bilo mnogo više mlađih osoba sa težom kliničkom slikom.

– Svako od nas može da bude inficiran, ali se ne može znati kako će neko od nas proći kroz kovid infekciju. Neko prolazi kroz asimptomatski oblik bolesti kada nemate niti jedan simptom i znak bolesti, a možete je preneti i u retkim situacijama ukoliko ne nosite masku i u bliskom ste kontaktu sa zdravim osobama. Većina prođe kao blaga klinička slika, jedan deo prolazi sa pneumonijama koje se izleče. No, nažalost videli ste po broju onih koji su na respiratoru da imamo i smrtne ishode – ističe i dodaje da korona virus deli osobine sa sezonskim gripom koji takođe može izazvati infekcije u drugim organima, prenosi Telegraf.rs.

A da li asimptomatski slučajevi zaista mogu zaraziti veliki broj ljudi?

– Ukoliko neko nema simptome može da prenese bolest, ali mnogo ređe. To nije isključeno kao mogućnost, ako je baš u bliskom kontaktu sa zdravom osobom. Naravno, mnogo veći potencijal imaju osobe sa izraženim simptomima – suvim, neproduktivnim kašljem, temperaturom, gušoboljom, izrazitom malaksalošću, a u poslednje vreme govorimo i o pojavi dijareje, kao i gubitku čula mirisa i ukusa – zaključila je.

Izvor Telegraf.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More