NAJZELENIJI GRAD NA SVETU! U Beču svakih 18 dana izgrade novi park (FOTO)

foto:pixabay.com
120

Grad sa najboljim kvalitetom života je ove godine proglašen i “najzelenijim gradom” na svetu. Beč kao milionska metropola ima rekordni udeo zelenih površina od ukupno 53 posto – više od hiljadu parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području.

U poslednjih deset godina su preuređena ili novoizgrađena 204 parka površine 65 hektara, piše Eurocomm-PR Sarajevo, a prenosi agencija Al Jazeera.

U borbi protiv klimatskih promjena i vrućina u gradu su brojne zelene površine od centralnog značaja.

“Iz tog razloga već godinama širimo zelene površine u Beču, tako da je sada na raspolaganju preko hiljadu parkova”, objašnjava članica gradske Vlade za zaštitu okoline Ulli Sima.

“Samo u poslednjih deset godina, nakon opsežnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena. To je novi park svakih 18 dana”,kaže Sima.

Beč u narednim godinama planira preurediti još oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina. Jedan od tih redizajniranih parkova postaje i prvi park za rashlađivanje u Beču – Esterhazypark.

U središtu ovog parka bit će postavljeni “tuševi” s vodenom maglom i zasađene biljke i senovito drveće. Pored toga biće uklonjen dio asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cveće i travnjaci.

Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za šest stepeni.

 

Izvor Al Jazeera
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More