“Srpski narod je Hristov i svetosavski narod”, pomen stradalim Krajišnicima u manastiru Ostrog

Foto: PrintScreen/YouTube
48

Uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a povodom dvadeset pet godina od hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“, kojom je počinjen zločin nad više hiljada nevinih civila, a proterano preko 250 000 srpskog stanovništva sa područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, u periodu od 4. do 7. avgusta 1995. godine, Srpski nacionalni savjet Crne Gore organizovao je pomen.

Pomen nevino stradalim žrtvama agresije na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u Gornjem manastiru Ostrog, uz sve mere zaštite od pandemije korona virusa, služio je jeromonah Vladimir Palibrk, uz prisustvo, osim organizatora, ambasadora Republike Srbije u Republici Crnoj Gori dr Vladimira Božovića i jednog dela krajiških Srba koji su se te 1995. godine doselili u Crnu Goru.

Podsećajući da je „progonstvo radi Hrista Boga trpio i Sveti Vasilije i da ga je Bog nagradio zbog njegovog trpljenja”, jeromonah Palibrk je poručio da smo „od Boga i od hrišćanstva naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude i da ne gonimo bližnje”.

Prema rečima ambasadora Srbije Božovića „srpski narod je Hristov i svetosavski narod i uvek je bio na putu ljubavi još od kosovskog mučenika cara Lazara tako da će se on i danas sećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine i uvek pozivati na praštanje, ali pri tome neće i ne može da zaboravi”.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović je rekao da je ova organizacija zbog novonastale situacije u regionu i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima, krajiškim Srbima, obleži ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se seti svih stradalih Srba iz Krajine.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More