Dijaspora protestuje širom sveta! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Facebook/Democracy 4 Serbia - Switzerland
244

Grupa Democracy4Serbia organizuje danas globalni protest dijaspore za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji. Protest se održava u Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru, piše “Nova.ra”.

Ljudi iz dijaspore i širom sveta organizuju proteste u više od deset gradova širom sveta, koji će kako kažu “objediniti ljude iz dijaspore i prijatelje širom sveta u globalni protest”.

Kako navode iz grupe Democracy4Serbia, simbol ovih protesta je ključ, odnosno oslobađanje Srbije od svakog vida opresije.

Građani su se okupili u Finskoj i Norveškoj.

Protest traje i u Švajcarskoj i Francuskoj.

U Briselu, Beču i Luksemburgu su organizovani virtuelni protesti.

U saopštenju Democracy4Serbia navodi se da će protestovati zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, zatvaranja političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine.

“Očekujemo da Ustavni sud Srbije odluči u skladu sa ustavom Republike Srbije u vezi sa žalbama priloženim ovom sudu, a koje dovode u pitanje legitimnost parlamenta. Apelujemo na međunarodnu pravnu zajednicu da reaguje na niz utvrđenih nepravilnosti u toku izbornog procesa u Srbiji 2020”, navodi se u saopštenju.

Oni traže puštanje na slobodu mirnih demonstranata koji su bespravno uhapšeni i osuđeni, kojima nije omogućeno pravično suđenje i podržavaju zahtev inicijative “Ujedinjeni protiv kovida” za nezavisnom istragom politički motivisanog rukovođenja zvaničnim informacijama Kovid-19 slučajeva od strane Vlade Srbije.

 

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More