EKSKLUZIVNO: Gde je nestala umetnička slika iz Srbije – poklon za Donalda Trampa? (FOTO)

(AP Photo/Andrew Harnik)
225

Više od mesec dana Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije dogovara posetu i susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

“Želja mi je da predsednika Trampa upoznam sa dostignućima srpskog naroda u SAD, posebno sa našim projektom “Teslin narod”, koji je multidimenzionalna projekcija američkih Srba i samog Tesle u Americi. Kod predsednika Donlada Trampa treba da idem krajem meseca, sa dvema Srpkinjama iz SAD, koje su bliske sa njegovim ljudima iz kabineta u Beloj kući” – otkriva nam svoju američku tajnu Nikola Lončar, Zemunac koji je uspeo u Americi.

Kao i svaki dobar Srbin, koji drži do nacionalne tradicije, Lončar je pripremio i poseban poklon za svoj domaćina američkog predsednika.

“Donaldu Trampu ću da poklonim pravoslavnu ikonu našeg naivca sa nazivom “Teslin narod”. Na ovom umetničkom delu slikar Zoran Anđelković Kec iz Kruševca, naslikani su Sveti Đorđe, koji ubija aždahu, ali i njegovi saradnici Donald Tramp, Nikola Tesla i Mihajlo Pupin”-  objašnjava nam Nikola Lončar, i pokazuje kopiju ove slike srpskog naivca.

Ikona Teslin narod bi trebalo da stoji u Beloj kući, foto: Privatna arhiva

Slikar Zoran Anđelković Kec je svetski umetnik. Izlagao je u najmanje 12 zemalja sveta. Nagrađivan je više puta za svoja slikarska viđenja srpskog naroda, naše kulture i tradicije. Lane je dobio prvu nagradu na Umetničkom festival u Volgogradu sa sliku predsednika Vladimira Putina sa srpskim narodom.

“Ikonu za Dinalda Trampa radio sam pola godine. Bio sam srećan što američkom predsedniku mogu da sa gospodinom Lončarom poklonim sliku “Teslin naroda” sa porukom da se svi borimo za mir i spokojan život na planet” – rekao nam je umetnik Zoran Anđelković Kec.

Rođen je 1967. godine u Mrzenici kod Kruševca. Završio je samo osnovnu školu. Rano je otkrio svoj slikarski talenat i već od tinejdžerskih dana počeo intenzivno da ga usavršava. Imao je sreće da su njegovi prvi učitelji, kasnije kolege i prijatelji, bili Budimir Rajković Linger i Dobrivoje Stevanović Peca. Najviše je naučio od Milića od Mačve i Janka Brašića, najvećeg srpskog slikara naivca.

Zoran Anđelković nastavlja da predano stvara okružen lepotom svog rodnog kraja, podržan ljubavlju svoje porodice i svojih poštovalaca. Jedan je od osnivača Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti ,,Plavo i zlatno”.

“Od 6. maja ove godine, kada je ikona poslata iz PTT Srbije, do danas, ona putuje ka Filadelfiji, ali nikako da stigne – žali nam se Nikola Lončar – Umetnik je ikonu predao mom bratu u Zemunu, a on je predao našoj pošti kao umetničko delo i ocarinio. Pošta SAD mi je potvrdila da je slika “Teslin narod” stigla iz Srbije u Ameriku i da se nalazi na američkoj carini. Međutim, ja sliku ne mogu da podignem i da je odnesem Donaldu Trampu na poklon, jer Pošta SAD ne zna gde je “Teslin narod”.

Potraga za ikonom “Teslin narod” još traje u Pošti SAD i u samoj Filadelfiji, ali za sada bez uspeha. Nikola Lončar se našao u neprijatnoj situaciji da ode kod američkog predsednika bez tako lepog poklona, koji bi visio u njegovom kabinetu u Beloj kući.

Nikola Lončar, foto: Privatna arhiva

“Pitam se ko je toliko moćan u Americi da kontroliše pošiljke iz Srbije u SAD do te mere da može da zaustavi izručenje jedne pravoslavne ikone? Ili je ova nama jako važna pošiljka iz Srbije slučajno izgubljena u Pošti SAD? Nemam odgovore na ova pitanja. Imam sumnji i nadu da će “Teslin narod” da vaskrsne u Pošti SAD i da ću ga pokloniti Donaldu Trampu” – glasno razmišlja Nikola Lončar.

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More