Kako će se testirati đaci u Austriji? Roditelji će potpisivati pristanak za jednu stvar ako dođe do zaraze u školi

Pixabay
320

U Austriji za par nedelja – od 1.septembra na istoku zemlje, a nedelju dana kasnije u drugim krajevima – počinje nova školska godina, a još nisu rešene nejasnoće oko testiranja đaka.

Ministar zdravlja Hajnc Fasman želeo bi da se kod dece, u slučaju sumnje na oboljenje, sprovede testiranje putem „testa grgljanja“, usled kojeg deca koriste tečnost kojom ispiraju grlo, pa potom vrate u epruvetu, koja se šalje na analizu.

Prema njegovom mišljenju takvi testovi mogu brzo da se pronađu i ujedno bezbolno sprovedu.

Testiranje je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, koje poručuje da takvi testovi imaju daleko nižu osetljivost, zbog čega je i dalje glavni standard u testiranju uzimanje brisa.

Ministarstvo dodaje da radi na tome da pronađe načine za brzo i efikasno testiranje u školama.

Dok je savezna vlast oko testova nejedinstvena, vlada pokrajine Beč donela je već odluku da će kod dece primenjivati testove putem ispiranja grla.

Roditelji će morati da potpišu blanko pristanak za testiranje dece u slučaju pojave zaraze u školi.

Ukoliko to roditelji ne žele da urade preti im novčana kazna.

Inače ministar obrazovanja najavio je da neće, kao što je bilo na početku epidemije, doći do zatvaranja cele škole u slučaju pojave virusa kod nekog đaka, već da će samo oboleli biti poslati u kućni karantin.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More