Prva poseta Kurca inostranstvu, zajednički poduhvat sa slovenačkim kolegom a tiče se penjana na Triglav

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
61

Slovenački premijer Janez Janša i austrijski kancelar Sebastijan Kurc demonstrativno su danas podvukli značaj dobrosusedskih odnosa dve zemlje u borbi protiv korona virusa.

Po dolasku u Ljubljanu, usled prve posete inostranstvu posle korona krize kancelara Kurca, dva premijera su se demonstrativno pozdravila rukovanjem.

Takođe su i skinuli maske prilikom fotografisanja pred okupljenim medijima.

Kurc je na konferenciji za štampu objasnio da se rukovao, ali i da se prethodno dezinfikovao.

Janša i Kurc su podvukli političku usaglašenost i značaj dobrosusedskih odnosa posebno u korona virus krizi.

“Imamo mnogo toga što nas povezuje i gde vučemo na istoj srani konopca”, naglasio je Kurc.

Janša je istakao da dve zemlje imaju isti stav i po pitanju migracije, te da se o pitanju raspodele migranata unutar EU može razgovarati tek kada se reši pitanje zaštite spoljne granice.

Janša je Austriju pohvalio vezano za borbu protiv pandemije, rekavši da je to jedna od malobrojnih država za koju je Slovenija verovala da je bila dobro pripremljena.

Kurc i Janša saopštili su da planiraju penjanje po Triglavu.

Kurc je, s tim u vezi, kazao da se nada da će uspeti da se popne na Triglav, dodajući da se ne brine za svog slovenačkog kolegu koji je poznat kao alpinista.

Pre polaska u penjanje po Triglavu Kurc se sastao sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji će 10.oktobra biti svečani gost na proslavi 100-te godišnjice referenduma u Koruškoj.

Kurc i Janša protiv novog zatvaranja zbog korone

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas u LJubljani da se protivi zatvaranju škola i skijaških centara tokom predstojeće “korona zime”, a slovenački premijer Janez Janša rekao je da je protiv novog zatvaranja privrede.

“Moramo u svim oblastima našeg života pokušati da vodimo što je moguće više normalni život”, naglasio je Kurc na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Najavio je da će zimski turizam i skijanje biti moguće.

Inače turizam je važan ekonomski sektor Austrije, a posebno zimski, za koji su vezana mnoga radna mesta, objasnio je on.

Međutim dodaje da neće biti „apre ski“ žurki kao ranije.

Što se škole tiče, Kurc je kazao da se nastava odvija nešto drugačije nego uobičajeno i dodao da je važno da se održava.

Sve uvedene mere u školama, prema njegovim rečima, imaju za cilj da se spreči zatvaranje škola.

Janša je izrazio uverenje da neće doći do novog zatvaranja zemalja i zaustavljanja privrede.

On je kazao da je u proteklih šest meseci postalo jasno šta je opasno, a šta manje opasno.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More