Kako Baba Mim uči mlade američke Srbe istoriju otadžbine

Milana Mim Bižić sa porodicom danas
134

“Kako sam srećna što mogu da upoznam učenike novog odelenja veronauke u školi Sveti Sava. Mislim da se zovu Filip, Miroslav, Aleks, Saša, Petar i Arsenije. Hvala im što su izabrali sveštenstvo za svoj poziv. Neka Bog blagoslovi ove mlade studente!”
Ovu su reči podrške koje je profesorka u penziji Milana Bižić iz Pitsburga, nedavno uputila mladim studentima teologije, koji pohađaju seminar o pravoslavlju u najlepšoj srpskoj crkvi u Pensilvaniji.
Njena poruka završena je pozdravom i pozivom:
“ Srećno vam bilo. Obavezno pogledajte moj sajt: BabaMim.com i podelite informacije sa svojima kod kuće i sa prijateljima”.
Već tri decenije gospođa Milana Bižić, koja sebe naziva Baba Mim, preko tri sajta i svog Fejsbuk naloga uči mlade američke Srbe istoriju Srbije, istoriju drugih otadžbinskih zemalja i istoriju Srba u emigraciji. Iako ima skoro osamdeset godina Baba Mim korsiti moderna sredstva komunkacija da dopre do što većeg broja ljudi. Njene sajtove posećuje godišnje tri miliona Srba i Amerikanaca.


“Kada smo mi američki Srbi pre trideset godina bili primorani da se branimo od zapadnih agresora i kada smo krenuli u borbu za pravdu i istinu u SAD i Kanadi, primetila sam da mladi ovde nisu bili dovoljno informisani ni o istoriji nas doseljenika, a ni o srpskom narodu u otadžbini. Kao patriota i član Srpskog nacionalnog saveza (SNS) u Pitsburgu i Kongresa srpskog ujedinjanja (KSU) iz San Franciska pokušala sam da na elektronskim stranicama ispisujem istoriju srpskog naroda. I to se pokazalo kao škola istorije za mlade američke Srbe i sve naše iseljenike širom sveta” – priča nam Mim Bižić.
Na njenim sajtovima, jedna od prvih lekcija i istorije, jeste hronika njene porodice. Milana Mim Bižić je ćerka novinara i izdavača Karla Milana Karajlovića (1913-1995), koji je

Na njenim sajtovima, jedna od prvih lekcija i istorije, jeste hronika njene porodice. Milana Mim Bižić je ćerka novinara i izdavača Karla Milana Karajlovića (1913-1995), koji je objavio dve divne knjige “Njihovi rani dani” ( His Early days) i “Srpski doseljenici u Americi”( Serbian settlers in America), 1984. godine.

Mim Bižić i Bora Milutinović u Detroiut1995

Karlo Milan je pak bio potomak jednog od pionira srpskog doseljavanja Samojila Karajlovića, poreklom sa Korduna. Karlo je rođen je u Pitsburgu, a živeo je sa suprugom u Tusonu. Njegova deca Milana Bižić, Aleksandra Nolan i Ruža Gantner su postali poznati srpski aktivisti. Bio je urednik engleske redakcije “Amerikanskog Srbobrana” (1952-53). Član (1940) i sekretar SNS, urednik i izdavač (1948) časopisa “American Serb Life”, kolumnista u “Sportlandu”. I vlasnik Foto studija “Karlo”, u kome je uradio mnoštvo fotografija iz srpskog iseljeničkog života, koje njegova ćerka prikazuje na svojim sajtovima. Među njima je i njeno venčanje za gospodina Bižića u crkvi Sveti Ilija u Alikuipa 1963. godine. Njih dvoje imaju sina.

“ Srpski doseljenici su radili u čeličanama Pensilvanije i rudnicima u Arizoni. Svoje nadnice trošili su prvo u srpskim kafanama, a potom ih nosili kućama. To je moj otac sve fotografisao. Nejgovoj kolekciji slika dodala sam moje snimke sa velikih srpski skupova i manifestacija. Nedavno nam prikazala fotografije sa zasedanja Kongresa srpskog Ujedninjenja 1995. u Detroitu. Na slici su Bora Miluntinović, koji je bio olimpijski fudbalski trener nekoliko zemalja, uključujući Ameriku i Nikola Nik Petrovića iz Meksika, jedan od najmlađih četničkih boraca, koji je pomogao u spasavanju 500 američkih i savezničkih avijatičara. Bio je finansijski čarobnjak, lepo je svirao gitaru i bio urnebesno duhovit da nisi mogao a da ga ne voliš” – pokazuje mi Baba Mim.

Milana Bižić je rođena 1941. godine u Pitsburgu.  Odrasla u porodici oca Milana Karla, publiciste,  izdavača i majke Laure (Mamula). Završila je osnovnu bibliotekarsku školu za obdarene učenike (1981.) Magistrirala je pedagogiju na Univerzitetu Pitsburg (1994.) Bila (1977/78.) opštinski načelnik. Bavila se nastavno-pedagoškim radom u osnovnoj školi u gradu Sevikli. A bila je i supervizor diplomaca na Univerzitetu Pitsburg (2013.)

Kao državni činovnik bila je obrazovni savetnik Vlade SAD iz oblasti energetike, školskih časopisa, komjutera,biznisa i muzeja vazudhoplovstva i svemira. I zastupnik Ofisa za patente SAD, zastupnik “Epl komjutera”, prezenter programa “Učenje i kumjuteri”.

Venčaenje Mime Bižić u crkvi Sveti Ilija1963

Toliko je angažovana kao društveni i prosvetni radnik, da joj je teško da nabroji sva zaduženja kojima se bavi:

“Član sam Pitsburskog društva za indijansku umetnost i član Izvršnog odbora Društva istoričara Sevikle. Numizmatičar sam i kolekcionar indijanske umetnosti. Predsednik sam Kluba numizmatičara “Orao”. Član sam SNS i SPC. U upravi sam mnogih kulturnih institucija i udruženja u Pensilvaniji. Pisac sam i saradnik raznih publikacija (“Tajms žurnal”) i tvorac sajtova za informisanje i edukaciju američkih Srba” – kaže Mim Bižić.

http://www.babamim.com/http://www.mimbizic.com/

 

Koautor je monografije “Srpski nacionalni savez” (2001.), koja je objavljena povodom stote godine od osnivanja ove najveće srpske organizacije u srednjoj Americi. Autor je dela “Najpoznatiji Srbi u Americi” (2014.), koje je jedno od najposećenijih na njenom sajtu. Među najpoznatijima su njeni roditelji, njena rođaka legendarna Anđa Mamula, ali i srpski velikani Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Karl Malden, Piter Maravić, Vlade Divac i drugi.

“U poslednje vreme raste interesovanje za Srbiju i Crnu goru, pa sma ja na sajtovima objavila, na primer, priče o Kopaoniku, kao divnoj srpskoj planini, o Đerdapu kao kolevci svetske civilizacije i o manastiru morača kao čuvaru pravoslavlja. Ove priče su ispisane kao moje lično viđenje, što privlači posetioce sajta, jer ih ne doživaljavaju kao suvoparnu lekciju već kao putovanje kroz istoriju njihovog srpskog naroda” – tumači nam Baba Mim.

Kao pedagog, društevni radnik i patriota Milana Bižić je nagrađivana i samim tim postala jedna od najpoznatijih Srpkinja u SAD. Nagrađena je titulom “Istaknuta mlada žena Amerike 1976. godine. potom je bila dobitnik specijalne Nagrade časti, nagrade Asocijacije za nauku i tehnologiju 1989. godine i postala je nosilac američke titule “Žena godine”. Uvršćena je u ediciju “Ko je ko kod američkih žena” 1995. godine, u knjigu “Ko je ko u srpskoj dijaspori” i u“Enciklopediju srpske dijaspore”. Američki Srbi planiraju da Milanu Bižić predlože državi Srbiji za nacionalni orden.

 

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More