Nemačka efikasnost “pala” na ispitu, zakazao sistem za uzbunjivanje

Foto: Tanjug/Jens Kalaene/dpa via AP
49

Nemci su juče ujutru bili tihi i nisu koristili auto sirene da bi doprineli probama sistema za javno uzbunjivanje, ali je tradicionalna nemačka efikasnost ovoga puta pala na ispitu, jer sistemi u većini gradova nisu funkcionisali.

Nemačke vlasti su najavile nekoliko dana unapred da će vršiti kontrolu i probe sistema za javno uzbinjivanje, što podrazumeva puštanje sirena za najavu vazdušnih napada, pokretanje brojnih aplikacija na mobilnim uređajima, aktiviranje alternativnih kanala za rano upozorenje na opasnost, škole i fakulteti su bili dužni da obaveste đake i studente da budu spremni, a udruženja za zaštitu životinja upozorena su da zaštite svoje štićenike od uznemirujuće, neuobičajene buke, prenosi AP.

Foto: Tanjug/ olf Vennenbernd/dpa via AP

Međutim, u većini gradova nije se dogodilo ništa.

Nadležne nemačke službe odbile su da detaljno obrazlože zbog čega su tokom probe zatajili sistemi za javno uzbunjivanje u većini gradova u Nemačkoj, ali je ministarstvo unutrašnjih poslova nešto kasnije saopštilo da su “tehnički problemi” razlog i da će se sprovesti sveobuhvatna istraga o ovom slučaju.

Između ostalih, povodom neuspešne probe, oglasilo se i Udruženje gluvih i nagluvih Nemačke kratkom, šaljivom izjavom: “Mi nismo ništa čuli”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More