Dan koji je zavio Ameriku u crno: 11. septembar, sećanje na jedan od najtragičnijih dana u istoriji SAD-a (VIDEO)

foto:Youtube Printscreen
61

U Njujorku su na današnji dan 2001. godine izvršeni teroristički napadi otetim putničkim avionima na zgrade Svetskog trgovinskog centra, a napadnut je i Pentagon. U dva solitera Svetskog trgovinskog centra poginulo je 3.085 ljudi, a u četiri oteta američka putnička aviona život je izgubilo ukupno 266 osoba.

Napadi od 11. septembra bili su serija koordinisanih terorističkih ataka protiv SAD. Prema zvaničnom izveštaju “Komisije 9/11”, 19 osoba u službi Al Kaide, mreže militantnih vehabijskih organizacija, otelo je četiri američka aviona.

Dva su udarila u zgrade Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu, u Njujorku – po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, nakon čega su se oba solitera srušila. Treći avion je udario u Pentagon, sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu.

Četvrti se srušio u ruralnom delu Pensilvanije, 130 kilometara istočno od Pitsburga, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Izveštaj “Komisije 9/11” pokazao je da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u istoriji, te izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv SAD.

Sjedinjene Države su za taj akt optužile Osamu bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada. Amerika je zbog toga 7. oktobra počela bombardovanje Avganistana, podsećaju mediji.

Osamu bin Ladena u maju 2011. godine ubile su u pakistanskom gradu Abotabatu, 100 kilometara od Islamabada, udružene američke i pakistanske snage.

Napadi od 11. septembra su među najznačajnijim događajima koji su se desili od početka 21. veka, u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posledica koje su usledile u SAD i ostatku sveta.

Iz “kula bliznakinja” u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Srpska žrtva 11. septembra

Vladimir Tomašević je kobnog 11. septembra 2001. godine doputovao u Njujork iz Kanade. U Njujork je došao da bi prisustvovao seminaru iz informacione tehnologije, a u trenutku terorističkih napada Al Kaide bio je na poslednjem spratu jedne od kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra, u prostorijama koje su se zvale “Prozori sveta”.

Pored Vladimira Tomaševića, u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, nastradao je još jedan Srbin – Bojan Kostić. On se u trenutku prvog udara otetog aviona na Svetski trgovinski centar, kako je pisala “Politika”, nalazio na 104. spratu u kancelarijama čuvene brokerske kompanije “Kantor Ficdžerald”.

Minut posle strahovite eksplozije Bojan je telefonom pozvao svoju verenicu Šveđanku Suzan i mirnim glasom joj ostavio poruku na sekretarici: “Avion je udario u zgradu, pokušaćemo da se evakuišemo”. Njegovo telo nikada nije pronađeno, a on je, sa još hiljadama nestalih u ruševinama STC, proglašen mrtvim.

Ogromne žrtve su pretrpeli njujorški vatrogasci, cijih je 343 kolega poginulo u padu “bliznakinja”, dok su pokušavali da pomognu povređenima da napuste zgrade.

Kasnije su nadležne službe SAD ocenile da je “mozak” napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je Obama izvestio naciju i ceo svet.

 

“God bless America”

Amerika je za samo dva sata 11. septembra izgubila osećaj neranjivosti. Ali iz tog šoka, straha i žalosti, kao uvek u vreme velikih tragedija rodio se osećaj zajedništva i rodoljublja.

Na domovima širom zemlje preko noći su istaknute američke zastave, kongresmeni i senatori su na stepenicama Kongresa prevazišli stranačke podele i zajedno pevali “Bože blagoslovi Ameriku”, a volonteri širom zemlje nisu žalili napora da dođu i pomognu gde je najpotrebnija.

Godišnjica u doba korone

Amerikanci danas obeležavaju 19. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001.

Predsednik Donald Tramp godišnjicu napada obeležiće u mestu Šenksvil u Pensilvaniji, gde se srušio jedan od otetih aviona. Ovo je drugi put da Tramp obeležava godišnjicu 11. septembra posetom Pensilvaniji. 2017. i 2019. prisustvovao je komemoracijama u Pentagonu.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden, potpredsednik Majk Pens i guverner Njujorka Endru Kuomo, koji su svi nosili maske, učestvovali su jutros u komemoraciji u Njujorku, na mestu uništenog Svetskog trgovinskog centra. Bajden i Pens pozdravili su se dodirom laktova, što je jedan od brojnih načina na koji je pandemija koronavirusa, koja je usmrtila više od 190.000 Amerikanaca, promenila ovogodišnje obeležavanje godišnjice napada.

 

Izvor Nova
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More