Slovenija od danas skratila karantin, nije više 14 dana, evo na koga se odnosi

FOTO: Printscreen/RTS
112

U Sloveniji je od danas karantin skraćen sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, kao i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, prenosi STA.

Odluka je doneta ranije u toku ove nedelje na osnovu preporuka kriznog štaba, koji priznaje da bi rizik mogao da bude veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen. Skraćenje karantina moglo bi da dovede do deset dodatnih slučajeva zaraze u mesec dana, navode iz slovenčkog kriznog štaba.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u deset dana po izlaganju virusu.

Potez slovenačkih vlasti reflektuje debatu koja se vodi širom Evropske unije, gde je u nekim zemljama karantin već skraćen, dok druge razmatraju da to učine.

Na skorašnjem sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU postignut je širi konsenzus u vezi sa preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebalo da provedu deset dana u karantinu.

Ukoliko bi test bio negativan, taj period bi mogao da bude skraćen na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla da bude usvojena na nivou EU.

U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno preko 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije. Prema poslednjim podacima, u Sloveniji je korona virusom do sada zaraženo 3.603 ljudi, a preminulo 135.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More