Tri austrijska grada “narandžasti” na korona semaforu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
283

Komisija koja se bavi procenom opasnosti od zaraze korona virusa u opštinama širom Austrije odlučila je da za sedam gradova I opština odredi “narandžasto”, a za još 34 opštine “žuto” svetlo na novom “korona semaforu”.

“Narandžasto” svetlo znači da postoji povećana opasnost o zaraze, a ona je proglašena za Beč, Insbruk, Medling, Nojkirhen, Kufštajn, Dornbirn I Bludenc.

“Žuto” svetlo na korona semaforu “upaljeno” je za 34 daljih opština I gradova – u pokrajini Gornjoj Austriji su sve izuzev tri opštine – Šerding, Rid I Braunau – žute, u Donjoj Austriji jadanaest opština, među kojima I glavni grad Sankt Pelten, u Štajerskoj je Grac sa okolinom žut, u Turlu Švac, Landek I okolina Insbruka, a u Forarlbergu Bregenc I Feldkirh.

Pokrajine Salcburg, Koruška I Burgenland su potpuno” zelene”.

Iako je korona semafor “skočio ” na narandžasto za više gradova i opština to će biti samo simbolično, jer dalja pooštrenja mera nisu predviđena.

U ponedeljak počele su sa primenom nedavno usvojene pooštrene mere, koje su donete na osnovu dramatičnog razvoja epidemiološke situacije u Austriji.

Radi se pre svega o preporukama koje je nadležna komisija izrekla, kao što je intenziviranje zaštite staračkih domova, bolnica, povećanje broja testova u nezi, zdravstvu i obrazovanju, kao i uspostavljanje preventivnih mera, te i ograničenje broja ljudi na manifestacijama.

Očekuje se da će narednih dana biti razmotreni detalji mera, kada je reč o većim proslavama.

Skok sa žutog na narandžasto svetlo na korona semaforu previđalo je i mnoge dalje mere, kao što je ograničenje broja osoba na manifestacijama sa određenim mestima za sedenje u zatvorenom na maksimalno 250, te bi značilo i povratak viših razreda na učenje od škole.

Međutim trenutno semafor ima samo zadatak da poveća svest građana na veću pogođenost njihovog regiona.

(Kraj) zmb

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More