Kako je Beč od uzornog grada postao najozloglašeniji korona grad u Evropi

Foto: Tanjug/ Alessandro della Valle/Keystone via AP)
13,972

Beč gubi kontrolu nad širenjem kovida, komentari su austrijskih medija posle vladine konferencije za novinare, na kojoj su najavljene pooštrene epidemijske mere, koje stupaju na snagu između nedelje i ponedeljka.

Austrija na taj način pokušava da minimalizuje statusnu i ekonomsku štetu nastalu početkom ove sedmice, kada su Nemačka, Belgija, Švajcarska i Danska stavile Austriju među rizične zemlje i preporučile svojim građanima da se uzdrže od putovanja u tu zemlju.

Kako se Austrija od urednog i disciplinovanog borca protiv epidemije pretvorila u evropski problem?

Tome su doprineli pre svega godišnji odmori, odlazak u Hrvatsku, Italiju ili Španiju, ili dolazak stranih turista u Austriju.

Pri tome bi bilo netačno reći da je virus “uvezen” u Austriju, samo je dobio šire polje cirkulacije.

Virus je i pre bio prisutan u Austriji, s tim da novi slučajevi zaraze, posle završetka lokdauna krajem aprila, nisu prelazili 50 slučajeva dnevno.

Godišnji odmori, neometano strujanje masa ljudi, sezona letnjih proslava, noćna klubska scena, sve to je učinilo Austriju nesigurnom zemljom.

Nesigurnu ovog trenutka, jer sve do sada doživljeno sa širenjem virusa pokazuje da se situacija menja – brzo na lošije, sporo na bolje.

Šta je “sistem semafora”
Vlada je sredinom leta uvela takozvani “sistem semafora” u praćenju epidemijskog stanja. Ideja je bila da se pooštrene mere uvode regionalno, po potrebi, a ne na nivou čitave Austrije.

Presudna su četiri kriterijuma da bi se neka provincija ili grad našli na “semaforu” – zelena (dobro), žuta, narandžasta (problematične) i crvena (ekstremno loše).

Prema prvom kriterijumu, broju prosečno obolelih u jednoj sedmici, do 25 spada u zelenu.

Od 75 počinje crveno, ostale dve boje su u sredini.

Beč je trenutno narandžasti, kao i Inzbruk i delovi Forarlberga, što znači da se prosek približava crvenom.

Drugi kriterijum je praćenje takozvanih klastera i presecanje puta virusu.

Beč priznaje da tu gubi kontrolu – virus se širi, jer je fizički više nemoguće utvrditi odakle kreću nova žarišta.

Kad je reč o bolničkim kapacitetima, trećem kriterijumu, situacija je pod kontrolom, pošto se virus širi među mladima u proseku između 33 i 35 godina.

Poslednji kriterijum, više testiranih na kovid takođe ide u prilog austrijskim vlastima.

U Beču se, međutim, već razgovara o pomeranju gradskih izbora, zakazanih za 11. oktobar, ali Socijaldemokrate, stranka kojoj istraživanja javnog mnjenja daju najviše šansi za pobedu, to odbijaju.

Na gradskom nivou u Beču trenutno vlada koalicija socijaldemokrata i zelenih.

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More