Najnoviji podaci za koronu u Srbiji, među obolelima ima i oni koji su došli iz inostranstva

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC
47

Prema zvaničnim podacima u poslednja 24 sata na koronavirus u Srbiji testirano je 7.411 osoba, njih 63 bilo je pozitivno na testu, preminula jedna osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 20 pacijent.

Od početka epidemije testirano 1.063.667 osoba, dok je umrlo 739 ljudi.

Trenutno je na bolničkom lečenju 331 pacijent. Na bolničkom lečenju u KBC “Dragiša Mišović” na lečenju je sedmoro dece i četiri majke.

Od ukupnog broja novozaraženih 61 odsto je sa teritorije Beograda i Kragujevca, Značajan broj, 45 odsto novozaraženih je sa područja Grada Beograda.

-Ima povratnika obolelih od Korone – rekao je dr Kon i istakao da je to poziv na oprez.

U Beogradu već ima pojave korona virusa kod povratnika, upozorio je dr Predrag Kon.

– Od 9 pozitivnih, tri su bili oni koji su došli iz Crne Gore. Povratnika pozitivnih imamo – rekao je dr Kon.

Povratak Srba iz zemalja regiona

Jedna od novina koja danas stupa na snagu u 18 časova, a tiče se korona virusa, odnosi se na nadzor srpskih državljana koji se vraćaju iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije.

Zbog toga je veliki broj Srba pohrlio nazad u svoju državu kako bi izbegao kontrolu. Naime, oni na ulazu u zemlju dobijaju obaveštenja da treba elektronski da se prijave. U okviru te prijave, oni treba da popune test samoprocene, i ako im stigne rezultat da treba da se jave u kovid ambulantu, to treba i da učine.

Oni koji imaju simptome korona virusa, odmah treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

– Osnovni koncept i ideja jeste prvo da se svi građani naše zemlje obaveste o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji kako bi sagledali rizik po sebe i zdravlje svoje porodice ukoliko se nalazi u tim državama. Apelovali smo na naše građane da se vrate i da se poštuju sve preventivne mere kako bismo smanjili rizik prenošenja virusa – rekla je dr Kisić.

Najveća kazna – da se neko razboli

Kako je istakla, najveća kazna je za svakog da se razboli i da dalje prenosi infekciju na članove svoje porodice.

– Ovo jeste nešto što je zakonski regulisano i postoje zakonska akta koje pripisuju određene mere za nepoštovanje, ali akcenat nije na tome. Moramo da delujemo kao jedan tim u ovoj borbi, cilj je da kontrolišemo koliko je više moguće prenošenje ovog virusa u našoj sredini – rekla je doktorka.

Istakla je da je epidemiološka situacija povoljna ali da to može brzo da se promeni, te da je na svima nama da to držimo pod kontrolom.

– Oni koji su dobili papir pre 18 časova, a ulaze u Srbiju, nisu u obavezi da se prijave na portal, ali savetujemo i njima da se to urade, gde mogu i da urade test samoprocene i saznaju da li su pod povećanim rizikom – objasnila je dr Kisić-Tepavčević.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More